Sthig Jonasson
Zpanska flugan surrar vidare på Chinateatern

Peter Dalle som kolerisk senapsfabrikör
Scen: Chinateatern, Stockholm
Fars: Zpanska flugan
Författare: Franz Arnold och Ernst Bach
Bearbetning: Peter Dalle och Robert Gustafsson
Regi: Leif Lindbom
Scenografi: Magnus Ahlström
Kostym: Camilla Thulin
Medverkande: Peter Dalle, Suzanne Reuter, Per Andersson, Per Eggers, Nadine Kirschon, Polly Kisch, Robin Stegmar, Nils Moritz, Anki Lidén, Björn Andersson
Till sist: Ola Wallinder och Andréa Fleischer

Spelas t.o.m. 10 december. Speltid ca 2 tim. 30 min.

Kan en fånig sommarfars i Kalmar bli en succé Stockholm? Jovisst, ”Zpanska flugan” har goda förutsättningar, särskilt med Peter Dalle i högform.
”Zpanska flugan” handlar om moral – av den dubbla sorten – och om skräcken för den sociala skandalen.
Det hela utspelar sig i Kalmar 1958. I en journalfilm berättas både om VM-finalen i fotboll mellan Sverige och Brasilien och om Kalmars nya senapsfabrik som stolt förevisas av senapsfabrikören Gottrid Stark som, enlig hustrun Harriet, bara har senap i skallen.
Historien har sin upprinnelse i ett snedsprång som senapsfabrikören Stark begick för 28 år sedan med Zpanska flugan en ”spansk” dansös, från övre Norrland, som då uppträdde på Kalmar stadshotell. Resultatet blev en son som Stark i hemlighet betalat underhåll till, men aldrig träffat. Dessutom fanns det fler män i Kalmar som i lönndom haft en eller annan het natt med Zpanska flugan.
Intrigen bygger på att fabrikör Stark nu är en samhällets stöttepelare och hustrun Harriet är ordförande i föreningen Moralens väktare. När hon får reda på att det finns en gosse med en okänd far från Kalmar lägger hon till alla klutar för att jaga upp den okände fadern. För att rådda till det ytterligare är kanske den oäkta sonen på väg till Kalmar för att konfrontera sin far.
Att snedsprånget skedde för 28 år sedan och att Starks egen dotter Inga bara är 20 år har inte någon betydelse för småstadsmoralen. Att Ingas nya förälskelse är en advokat som tycks veta allt om senapsfabrikörens kärleks- och andra affärer gör det litet besvärligt att hålla hemligheten hemlig. Dessutom är mamma Stark inte nöjd med advokaten som blivande svärson utan har på egen hand hittat en värdig, obefläckad kandidat från Norrland(!). När friaren Molgan Ribba anländer missuppfattar han allting och blir störtförälskad i Ingas väninna Lisa.
Peter Dalle driver på föreställningen som aldrig tappar tempo. Och ett högt tempo är nödvändigt för en fars. Publiken skall inte hinna tänka på logik och rimlighet i vad de ser. Dalles koleriske senapsfabrikör går på övervarv från första entrén där han i en strid och rasande ström levererar förolämpningar och oförskämdheter mota allt och alla.
Suzanne Reuter gör ett lysande porträtt av Fru Stark, ordförande i Moralens väktare med en svettig sexuell frustration som gör henne mycket upphetsad av att få ta del av alla detaljer i snusket. Fru Stark får intensiva och mycket utlevande miniorgasmer på pratiskt taget allt som kan tas som anspelningar på sex.
Per Andersson gör fru Starks fynd Molgan som ska fria till Inga. Han visar sig vara en förläst assyriolog(!) från Vilhelmina(!) helt renons på urbana sällskapstalanger. Andersson är mycket komisk och rent av övertygande som tönt. Ingas käresta advokaten (Robin Stegmar) är minst lika fånig som Molgan, men på ett mycket mer slipat och inte alltför sympatiskt sätt. Inga, som spelas av Nadine Kirschon, är över öronen förälskad i sin advokat, men fortsättningen kanske inte blir så lätt för honom. Hon visar sig nämligen vara sin mors dotter när det gäller att bestämma. Väninnan Lisa (Polly Kisch) går verkligen igång på Molgan så allt ordnar sig till slut.
”Zpanska flugan” är riktigt rolig trots de många tidstypiska ”skämten” om samer och ”lappar”. Nå, publiken jublar med rätta över Peter Dalles senapsfabrikören och hans utbrott och inte mindre över Suzanne Reuters utspel som aggressiv och frustrerad moralväktare.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-09-12