Sthig Jonasson
Viva la Greta! Fredriksdalsteatern

Ny succé för Eva Rydberg
Scen: Fredriksdalsteatern, Helsingborg
Musikteater: Viva la Greta!
Text: Åke Cato och Mikael Neuman
Regi: Anders Albien
Scenografi: Sture och Emanuel Petersson
Kostym: Marianne Lunderquist
Koreografi: Tomas Adrian Glans
Sångtexter: Åke Cato, Mikael Neuman och Kalle Rydberg
Medverkande: Eva Rydberg, Magnus Härenstam, Ola Forssmed, Birgitta Rydberg, Toni Rhodin, Karin Bergquist, Kalle Rydberg, Robert Rydberg, Alexander Larsson

Spelas t.o.m. 28 augusti. Speltid ca 2 tim. 30 min.


När Eva Rydberg sätter upp en föreställning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg som handlar om 1970-talet är det genomarbetat in i minsta detalj.
Scenografin är direkt lysande med champagnesprutande fontän och inbyggd grävskopa. Marianne Lunderquists kläder är mer 1970-tal än 70-talet självt med kostymer där byxorna är utsvängda och kavajerna har påsydda fickor, dessutom är de ofrånkomliga hippiesarnas kläder på pricken 1970-talstöntiga.
Årets föreställning ”Viva la Greta!” som utspelas 1972 glider över hela 70-talets musik- och kändisvärld. Pjäsen handlar om den firade skånska chansonnièren Greta Mohlin som var stor i Paris på 1930-talet och som efter karriären drog sig tillbaka till Rosendals slott utanför Helsingborg där hon nu kör med sin allt i allo Jean, som egentligen heter Jan, medan hon lever på champagne och oärligt överkomna pengar från ex-maken, Allan, läskeblaskmiljonär i USA. Nu är slottet nergånget och champagnen är slut liksom pengarna.
Greta får problem när Allan anländer för att träffa sina sex, obefintliga, barn som han har betalat underhåll för. I släptåg har Allan sin skräniga amerikanska, unga och rätt korkade ”fästmö” Daisy. Allan är också pank sedan hans Nixon-Cola floppat liksom Nixon själv.
Till slottet kommer också ett gäng halvflummiga hippies, anförda av Sven som mycket ogillar kapitalister – även om de är panka som Greta. Slottet hotas också av kommunalnämndens dumdryge och lättlurade ordförande Hansson som på värsta 1970-talsmanér planerar expropriera Rosendal och sedan raskt riva slottet och i stället bygga en betonggrå fyrkantig stadsdel med 700 parkeringsplatser.
Det är skådisarna som får föreställningen att leva. Huvudpersonerna Greta och Allan spelas avspänt och rutinerat av den yvigt rödhåriga Eva Rydberg och Magnus Härenstam i magnifika polisonger.
På Fredriksdalsteatern har Ryberg vårdat en akrobatisk komeditradition från Poppes storhetstid. Den får i år får sitt självklara uttryck i Ola Forssmeds ekvilibristik. Forssmed har inga hämningar på scenen – det finns nästan inga omöjliga rörelser Ola inte gör med hisnande lätthet. För att lura Allan – och den inte så lättlurade bimbon Daisy – skall Jean spela alla barnen: från matematikprofessorn Albert (Einstein) till tennisspelaren Björn (Borg) för att inte tala om boxaren Spiggen som bjuder upp till en match i slowmotion som utvecklas till allmänt slagsmål – fortfarande i slowmotion. Av övriga minns man gärna Birgitta Rydbergs högljudda bimbo Daisy – snyggare än klyftig, men inte lättlurad. Hon faller för agitatorn Sven (Robert Rydberg) som visar sig ha släktskap med en göteborgsk redarfamilj. Där finns också Toni Rhodin som den maktberusade politikern Hansson som inte rör en min när han mycket närgånget antastas av Jean maskerad till en förförisk tjej. Kvällens prestation.
I hippiegänget utmärker sig Alexander Larsson som Åke, en afrosvensk cykelmakare och danskung från Skånska vischan och Karin Bergquist som en hippiebrud med hypnotiska kunskaper.
Själva historien är som en rad sketcher som bärs framåt av musiknumren utförda av skickliga skådisar och en dans- och sångkunnig ensemble som är vältajmad och uppenbart spelglad. Överhuvud är “Viva la Greta!” en mycket musikalisk föreställning med nyskrivna texter till 70-talets värsta hittar.
Som vanligt på Fredriksdal är det en föreställning som är väl värd en resa, dessutom har salongen fått nya och ganska bekväma stolar.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-07-16