Sthig Jonasson
Virus i bataljonen, Vallarna

Pilsnerkomedins förnyelse
Scen: Vallarnas friluftsteater, Falkenberg
Pilsnerkomedi: Virus i bataljonen
Författare: Lars Classon och Per Andersson
Regi: Ulf Dohlsten
Scenografi: Peter, Marianne och Fredrik Dillberg
Kostym: Marianne Lunderquist
Medverkande: Siw Carlsson, Jojje Jönson, Charlott Strandberg, Claes Månsson, Thomas Hedengran, Mikael Riesebeck, Kent Vickell, Pär Nymark
Spelas t.o.m. 9 augusti. Speltid ca 2 tim. 30 min.


Vallarnas nyskrivna pilsnerkomedi ”Virus i bataljonen” utspelas en vanlig dag i en vanlig liten stad. På Ingeborgs café sitter några av stadens invånare och den här dagen hotar att bli precis som alla andra dagar, när Norrlands svar på Rambo, kapten Carl Marklund, stormar in. Som kommen direkt från Pistvakten i Svartliden. Han har tagit som sin uppgift att förhindra hemvärnets nerläggning och planerar att ockupera stadens kommunalhus med hjälp av det lokala hemvärnet. Men istället för det elitförband han förväntar sig möts han av en föga stridsduglig grupp: en kickad militär, en datanörd och en glad och litet virrig åldring och den tafatta, osjälvständiga och osäkra Lotta från hemtjänsten. Det som rör till det för Marklund är att kommunkontoret är stängt – alla tjänstemännen är på belöningsresa. Ännu rörigare blir det när kommunalrådet Aronsson kommer tillbaka för att radera komprometterande filer i datorn. Han har nämligen fifflat bort några skattemiljoner ur kommunkassan. Stolligheterna förstärks också av stadens sanslöst korkade polis och att caféägarinnan, Ingeborg, av någon anledning blir tokkär i den hårdföre kapten Marklund.
Som vanligt på Vallarna kretsar mycket runt Jojje Jönssons tajming och hans förmåga att lägga sina repliker exakt rätt och som åldringen Andersson driver han lätt kapten Marklund (Thomas Hedengran) till vansinne och storkonsument av valium. Dessutom är Andersson på rymmen från Lotta från hemtjänsten (Charlott Strandberg). Egentligen är Siw Carlsson som Ingeborg föreställningens centrum och motor. Det känns som om Siw Carlsson i år har fått en roll som motsvarar hennes kapacitet med ett bejublat sång- och dansnummer som första aktens höjdpunkt. Med stor rutin och fingertoppskänsla spelar Claes Månsson den förtidspensionerade militären Thor Mendel, som aldrig borde ha blivit militär i första vändan. Nu är han bara oduglig hemvärnschef när han inte kommer loss på allvar och strippar till både musik och koreografi ur filmen ”Allt eller inget”. Mikael Riesebeck som småstadens dumme polis gör åter en av sina mindre begåvade rollfigurer med braur. Detsamma kan sägas om både Kent Vickell det fifflande kommunalrådet och Pär Nymark som den flegmatiske datanörden Jack som aldrig får arbetsro. Hans uppgift i ”Virus i bataljonen” får sin förklaring alldeles i slutet då det är han som ordnar allt till det bästa.
Då är det väl bra då?
Nja, inte helt och hållet. Det är en litet för tunn historia med få riktiga höjdpunkter och där transportsträckorna är för långa och slutar för ofta i ingenting. Dessutom verkar det som om både Jojje Jönsson och Claes Månson har för litet avstånd till sina roller för att kunna matcha den energiska Siw Carlsson. Och man undrar ju varför inte en fullfjädrad musikalartist som Charlott Strandberg inte får ta en ton eller ett danssteg något som väl kunde ha rymts inom hennes roll som den osäkra Lotta från hemtjänsten.
Med dessa små anmärkningar är det ändå ett hedervärt försök av Lars Classon och Per Andersson att förnya repertoaren med en ”pilsnerkomedi” där spriten inte kommer på bordet förrän i andra akten och som utspelas idag i någon avkrok av Sverige. Att ingen i publiken vill känna igen sig själv, men väl andra, gör det hela roligare. Dessutom är Vallarna en trevlig upplevelse med änder som tigger popcorn och en ensemble som alldeles uppenbart tycker det är roligt att spela för en glad publik.

Så, visst kan ”Virus i bataljonen” vara värd ett sommarbesök i Falkenberg.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2009-07-02