Sthig Jonasson
Sjung tills du stupar, Intiman
Tommy Körberg på toppen
Scen: Intiman Stockholm
Show: Sjung tills du stupar
Ljus och scenografi: Palle Calmé
På scenen: Tommy Körberg
Musiker: Fredrik Jonsson (kapellmästare), Carl Flemsten, Niklas Tinnborg, Tobbe Fall, André Ferrari, Stella Thors Berefeld, Jonas Wall, Christine Carlsson, Karl Olandersson, Annika Granlund Jonsson
Speltid ca 2 tim. 40 min.

På Intiman i Stockholm spelar nu Tommy Körberg föreställningen ”Sjung tills du stupar”. Showen, som har samma titel som hans memoarer, beskrivs som en ”musikalisk resa genom fem decennier”, alltså en minnenas musikaliska kavalkad. Körberg är vid det här laget 64 år och det skulle kunna bli en rätt outhärdlig nostalgisk tillbakablick på livet och karriären.
Men icke.
Sådant är för Körberg helt främmande, han grotta inte ner sig i minnen – vare sig framgångar eller motgångar eller ens en och annan skandal.
På Intimna visar Körberg sin mångsidighet som artist: rockare, schlagersångare, skådespelare, proggare och åsiktsmaskin på den lilla teatern skapar han en omedelbar kontakt med sin publik som vet vad som väntar. Med rösten i (topp)form drar han på dryga två timmar av 25 nummer ur sin unikt breda repertoar. Han svänger friskt mellan Brel och Zappa, Simon och Garfunkel, Astrid Lindgren liksom de självklara Björn och Benny.
Det är en fröjd att se och höra. Inte minst för att han har med ett tiomannaband av skickliga musiker som uppenbarligen gillar att spela och det handlar inte om att kompa en stjärna utan bandet är hörvärt för sin egen skull.
I första akten är det "Tantis serenad", "Judy min vän", "Drömmen om Elin” (med försök till allsång), ”Fattig bonddräng” och så den första showstoppern "Stad i ljus". I andra akten gör han en mycket bra Sinatradänga ”Thats life” som blivit ”Mitt liv” i en personligt hållen tolkning och mot slutet en överpampig version av "Anthem" som får publiken att stå upp och jubla.
Med sin säkra stil och känsla för kvalitet avstår han från det ruskiga melodifestivalfiaskot ”En riktig jävla schlager”.
Körbergs prat mellan numren är intimt, självironiskt och rör sig över vida fält: religion och filosofi, livet och döden, kärlek och sex. Hans funderingar om världen och livet är kryddade med mer eller mindre träffsäkra, smarta och kluriga tänkespråk.
”Sjung tills du stupar” är en alldeles lysande show som spelas på Intiman t.o.m. 11 maj.
Tommy Körberg är en fantastisk sång och dansman som man inte bör missa.

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2013-03-25