Sthig Jonasson
Två föreställningar i Uppsala

Sevärd Tolvskillingsoperan i Uppala

På Uppsala stadsteater spelas just nu en sevärd föreställning av Bertolt Brechts ”Tolvskillingsoperan” från 1928 med Kurt Weills musik. Det är en ypperlig musikteater med dramatik, humor, osympatiska karaktärer och en rad välkända och ofta spelade musiknummer.
Det handlar om rånaren, mördaren, våldtäktsmannen och pedofilen Macheath – kallad Mackie Kniven för sin våldsamhet – och hans liv i London i någon obestämd nutid. Här får synden sin lön i form av benådning, adelskap och livränta.
Regissören Dennis Sandin har litet närsynt glott på Brechts teaterteorier med distanseringseffekter (Verfremdungseffekte) och direkta tilltal till publiken. Det var sensationellt på 1920-talet, men idag används det greppet – mer eller mindre utspädd form – i var och varannan uppsättning av teater, opera och musikal. Det blir inte så litet tröttsamt och det är inte därför Uppsala stadsteaters version av ”Tolvskillingsoperan” är sevärd, utan därför att den har en bra och engagerad ensemble. Robin Keller gör Mackie till en oberäknelig psykopat som har polischefen Brown på sin lönelista. Aksel Morisses polischef är totalt amoralisk och mycket lättmutad – så länge inte hans position som lagens väktare hotas. Mackies flickvän Polly görs naivt omedveten – eller om det är slugt beräknande – av Mari Götesdotter.
Mindre sevärd är Ada Bergers ”Lagom nära döden”. Hon har skrivit och regisserat en sorts revy om vår tid i ”ett land nära oss”. På scenen står (sitter mest) en grupp unga skådespelare med veteranen Staffan Westerberg som en sagoberättare och som citerar Strindberg utnötta ”det är synd om människorna”. Men det tycker vi själva inte alltid.
”Lagom nära döden” är en samling scener där olika sociala attityder prövas och förkastas: Inkännande hjälpsamhet blir till kvävande påtryckning, självständighet blir till likgiltighet och självhjälpsterapi, som verkar vara hämtade från någon new age-profet, blir menings- och verkningslös. Liksom hela föreställningen.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto:Kerstin Ramdén

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-09-25