Sthig Jonasson
Taklagsöl, Strinbergs Intima teater


Strinbergsnovell som monolog

Scen: Strindbergs intima teater
Teater: Taklagsöl
Författare: August Strindberg
Dramatisering: Anna Lyons
Regi: Lena Mossegård
Scenografi och kostym: Sven Dahlberg
Mask: Siv Molin Glans
Musik: Leif Jordansson
Medverkande: Anna Lyons och Margareta Hallin

”Taklagsöl” spelas t.o.m. 28 mars 2011

August Strindbergs tämligen okända novell ”Taklagsöl” från 1906 skildrar en döende man som i morfindimmor blickar tillbaka på sitt liv.
Skådespelerskan Anna Lyons har dramatiserat Strindbergs text och spelar själv den döende konservatorn på Strindbergs Intima teater.
Det har blivit ett mycket fint litet kammarspel i regi av Lena Mossegård som tillsammans med Leif Jordanssons musik skapar litet mystisk stämning.
Spelet är en monolog där konservatorns liv avhandlas: hans hat mot verkliga eller inbillade fiender. hustrun, barnen, tiden i Kongo där han för oklara medicinska experiment samlade in hjärnor. Allt blandas med inbillade eller verkliga oförrätter, en stor dos mysticism och pseudovetenskapliga experiment.
Här finns inga nyanser. Konservatorn är uppfylld av att vara oförstådd och utstött. De som inte är med honom, är mot honom.
På scenen finns också en sjuksyster (Margareta Hallin) som sitter tyst och bara iakttar mannens utgjutelser. Så småningom visar det sig att hon i konservatorns morfindimmor också är hustrun, barnen, kvinnor, men framför allt är hon länken till hans fiende i huset intill. Varför de är fiender – eller om fiendskapen är ömsesidig, får vi aldrig veta. Men konservatorn är nöjd med att det byggs ett hus som snart skall skymma fiendens fönster. Det är då det blir taklagsöl.
Det är en intressant förställning – mindre som teater än som inblick i Strindbergs eget rätt teatrala förhållande till sig själv. Det leder också till att Lyons stundtals inte blir trovärdig som konservatorn, hur mycket Strindbergsminkad hon än är, och då blir monologen litet monotont enformig.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto: Kerstin Ramdén

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-03-11