Sthig Jonasson
Star-cross´d lovers, Vadstena slott

Oväntat lyckligt slut på ”Romeo och Julia”

Scen: Vadstena slott
Opera: Star-cross´d lovers
Scenografi och kostym: Marika Feinsilber
Projektioner: Pia Ingemarsson, Ilkka Isaksson, Marika Feinsilber
Dirgent: Olof Boman
Piramo e Tisbe
Musik: Johan Adolf Hasse
Libretto: Marco Coltellini
Översättning: Nils Spangenberg och Bo Ludvigsson
Regi: Nils Spangenberg
Koreografi: Carina Jarlemark
Medverkande: Gunda-Marie Bruce, Rebeca Rasmussen, Carl Ackerfeldt
Romeo och Julia
Musik: George Anton Benda
Libretto: Friedrich Wilhelm Gotter
Översättning: Magnus Lindman
Regi: Mattias Ermedahl
Koreografi: Johanna Hybinette
Medverkande: C,
Frida Jansson, Sofia Asplund, Jesper Säll, Carl Ackerfeldt
Spelas på slott t.o.m. 8 augusti. Speltid ca tre timmar.

Just Med 1700-talsoperorna ”Piramo e Tisbe” och ”Romeo och Julia” greppar Vadstenaakademien de stora och omtumlande känslorna i sommarens föreställning, ”Star-cross´d lovers”. Temat är förbjuden och omöjlig kärlek.
I första akten spelas Johan Adolf Hasses barockopera “Piramo e Tisbe”. Handlingen är att Piramo och hans älskade Tisbe kommer från varsin mäktig klan i Babylon. När de försöker fly från familjernas obevekliga makt, går deras flyktförsök under i missförstånd, missuppfattningar och förhastade slutsatser.
Regissören Nils Spangenberg har gjort en avskalad iscensättning, där huvudrollerna sjungs av sopranerna Gunda-Marie Bruce som Piramo och Rebecca Rasmussen som Tisbe – båda är utmärkta. Genom att inte särskilt markera att Primo är en byxroll utan byxor duckar regissören, Nils Spangenberg, undan de närliggande queerfällorna. Rasmussen lever ut Tisbes vånda och kärlek medan Piramos kärleksångest hos Bruce har ett mildare och mer lyriskt uttryck. Tisbes far blir med Carl Ackerfeldts kraftfulla sång och uttrycksfulla gester urtypen för klanpatriarken som varken är van eller gillar att bli ifrågasatt – särskilt inte av Tisbe.
Efter pausen är det dags för George Anton Bendas komprimerade variant av ”Romeo och Julia” där endast de viktigaste karaktärerna återstår. Bendas opera är närmast ett sångspel där talade repliker, som för handlingen framåt, avbryter sången.
Spelet är förlagt till Verona på 1300-talet där de två adelsätterna Capellet och Montecchi konkurrerar om makten. När Romeo Montecchi möter Julia Capellet och omedelbar kärlek uppstår mals de ner i klanernas oresonlighet och hat. När storyn börjar planerar Romeo att fly från Verona tillsammans med sin älskade Julia – som han i hemlighet gift sig med.
I operans centrum står Julia och hennes längtan efter Romeo och hennes vånda över klanernas krig. Hos Frida Janssons tonårstruliga och brådmogna Julia finns en barnslig förvåning och trovärdighet i förvandlingen från barn till ung kvinna som upplever sin första kärlek. Det är hon som tar initiativet till det hemliga bröllopet med Romeo. Jesper Sälls Romeo är mer vekt och tvehågset återhållen. Frida Jansson bottnar tryggt i sin roll liksom också Sofie Asplund gör i sin svåra roll som Julias väninna Laura. Deras duetter klingar avspänt vackert.
Av de övriga får Calle Lindén som Julias far, Antonio, inget utrymme att utveckla sin roll. Bättre lyckas Carl Ackerfeldt som den översmarte prästen, broder Lorenzo, vars försök att hjälpa de älskande att fly är på vippen att gå åt helvete och lyckan förbytas till död. Men i den här versionen av ”Romeo och Julia” har historien, för en gångs skull, ett oväntat och lyckligt slut.
Vadstena akademien har med ”Star-cross´d lovers” – en textrad hämtad från Shakespeares ”Romeo och Julia” – skapat ännu en ytterst njutbar föreställning. Inte minst tack vare sångarnas utmärkta insatser.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-08-26