Sthig Jonasson
Spader dam, Operan

När kärlek och spel inte går ihop

Scen: Operan
Opera: Spader dam
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Libretto: Modest Tjajkovskij efter Alexander Pusjkin
Regi: Dmitri Bertman
Scenografi och kostym: Hartmut Schörghofer
Koreograf: Edvald Smirnov
Dirigent: Christian Badea
Medverkande: Stefan Dahlberg, Ingrid Tobiasson, Hillevi Martinpelto, Marcus Jupither, Jesper Taube, Ulrik Qvale, Lennart Forsén, Magnus Kyhle, Michael Schmidberger, Karolina Blixt, Hedvig Jalhed, Magnus Kyhle
Operans kör
Hovkapellet Framförs på ryska med översättning för textmaskin.
Spelas t.o.m. 5 juni 2009. Speltid: 3 tim. 20 min. 10 min.


Tjajkovskij opera ”Spader dam” är dramatisk historia som bygger på en novell av Alexander Pusjkin om hur illa det kan gå om man blandar samman kortspel med kärlek.
Det handlar om en gammal och skröplig grevinnas hemlighet om tre vinnande kort i faro, en spelgalen officer och en ung flicka som dras till faran.
Det är en spännande iscensättning som den ryske regissören Dmitri Bertman har förlagt till sent 1700-tal där en sysslolös adel ägnar sig åt baler, sex, för mycket drickande och högt spel.
Den unge officeren Herman är förälskad i Lisa, som mot sin vilja förlovats med Furst Jeletzkij. Deras kärlek går under när Herman blir besatt av att komma över grevinnans magiska formel för de tre vinnande korten som kan göra honom rik och oberoende. Grevinnan dör när Herman försöker tvinga av henne hemligheten, men hon kan ännu djävlas med sina kortkonster.
Redan i första aktens första scen förstår man varthän det barkar med en aspackad Herman som ligger utslagen på ett spelbord – som om han själv är insatsen i det spel som börjar. Hermans nyckelreplik i ”Spader dam” avslöjar vad det handlar om: ”Vad är livet? Blott ett spel.”
Det går igenom hela uppsättningen där relationerna mellan rollfigurerna är som klippta ur ett spel. Huvudrollen som den galne Herman görs av Stefan Dahlberg till en tragisk marionett i ett spel han inte kan behärska – för det har egentligen inte med vare sig kärlek eller kortspel att göra. Herman är en hopplös looser i en uppbruten och fragmentarisk verklighet.
Hillevi Martinpelto ger Lisas oemotståndliga dragning till Herman ett sårbart och litet återhållet utspel. Överraskande är det homoerotiska spelet mellan Lisa och hennes väninna Pauline som sjungs av Karolina Blixt. Hon gör en alldeles lysande tolkning av olycklig lesbisk kärlek. Pauline är egentligen den här tragiska historiens enda sympatiska figur.
Ingrid Tobiasson gör Grevinnan med sedvanlig scenisk närvaro oh pondus. Här får den bortsopade ryska adelns falnade grandezza ett ansikte. När hon, efter sin död, börjar hemsöka Herman blir det med en sorgsen avdemonisering. Som om hon vet att hennes – och den ryska adelns – tid snart kommer att vara förbi.
Marcus Jupithers blekt voluminösa kroppshydda, som kommer till sin rätt i den för övrigt rätt töntiga karnevalscenen markerar hans imponerande tolkning av den ryska barytongreven Furst Tomskij. Jesper Taubes framställning av furst Jeletskijs kärleksaria till fästmön Lisa är så utstuderat likgiltig, att denna ytligt vackra aria förlorar sin bärkraft.
Scenografen Hartmut Schörghofer har byggt ett ekande dystert scenrum där den välsjungande, elegant koreograferade Operakören ibland placerats i en höj- och sänkbar fasadvägg. Men de scenografiska fiffigheterna och ett överutnyttjande av Operans teknik riskerar ibland att gå till överdrifter när regissörens sceniska idéer ibland går ut över operans inneboende spänning mellan kärlek och spel.
Men strunt i det. ”Spader dam” är en sevärd föreställning för sina solister, för kören och för Hovkapellet under god ledning av Operans chefsdirigent Christian Badea.

  Sthig Jonasson

Fotonot: Kortspelet i Pusjkins novell och i operan heter faro (eller farao) och blev populärt i Europa i slutet av 1700-talet. Det spreds sedan också till Amerika och Vilda västern där bl.a. Doc Holliday och Wyatt Earp blandade poker med faro.

 
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2009-05-21