Sthig Jonasson
Solsting och snésprång
Repetitionsbild: Mikael Riesebeck och Jojje Jönsson har svårt att övertyga Anna Carlsson om deras planers förträfflighet..

Dag-Ottos storslagna återkomst

Scen: Vallarnas friluftsteater, Falkenberg
Fars: Solsting och snésprång
Manusbearbetning: Krister och Lars Classon
Regi: Ulf Dohlsten
Scenografi: Marianne, Peter och Fredrik Dillberg
Kostym: Marianne Lunderquist
Medverkande: Jojje Jönsson, Mikael Riesebeck, Jeanette Capocci, Ing-Marie Carlsson, Jan Holmquist, Stefan Gerhardsson, Anna Carlsson
Spelas t.o.m. 10 augusti. Speltid ca 2 tim. 20 min. min.


 
På Vallarnas friluftsteater i Falkenberg spelas varje sommar välbesökta och ofta lyckade farser med en litet överraskande ingång.
Årets fars heter ”Solsting och Snésprång”. Intrigen är givetvis totalt förvirrad med återkomst av den enkelspårige brevbäraren Dag-Otto Flink – som alltid kärleksfullt kreerad av Jojje Jönsson. Dag-Ottos bristande begåvning har blivit mer tillslipad sedan han första gången dök upp i ”Snålvatten och jäkelskap” annars är han samme omöjlige figur som tänker blixtsnabbt – men fel. Med Dag-Otto till hjälp kan det bara gå åt skogen.
Historien må synas bisarr, men är egentligen inte är helt omöjlig att tro på. Den utspelas i juni 1961 och ur melodiradion mal tidens låtar. Förvecklingarna börjar omedelbart – redan innan publiken riktigt fattat att spelet börjat. Hemma hos Ruben och Gunhild Olsson är det som vanligt råddigt. Ruben har inte gått till jobbet på brädgården dels avskyr han den nye chefen dels har han fått (ännu) en lysande affärsidé som skall inbringa massor med pengar – eldrivna rullskridskor. Men de har för kort sladd påpekar Gunhild nyktert och låter sig inte imponeras av att Ruben påpekar att det finns förlängningssladd.
In kommer Dag-Otto och meddelar att han har vunnit en resa till Mallorca, som han knapp vet var det ligger, med en vecka på lyxhotellet Empradaporro. Det hotell som Ruben sedan köper av en minst sagt tvivelaktig figur. Ruben köper utan att fråga Gunhild – eller ens våga berätta för henne.
Efter en ganska pratig första akt får andra akten ett raskare farstempo när Dag-Otto, Ruben och Gunhild kommer till hotellet. Där inser Gunhild snabbt att det är ett ruckel med tillhörande Felipe (Stefan Gerhardsson), den ende anställde. Till hotellet kommer också Rubens avskydde chef tillsammans med den sexigt snygga sekreteraren, officiellt är han där på konferens medan hustrun ivrigt väntar på ett annat (bättre) hotell.
Det som måste ske i en fars sker. Alla sammanstrålar på det fallfärdiga hotellet. Sedan måste det till exakt tajming för att historien skall fungera. Det gör den.
Mikael Riesebecks Ruben är lat, naiv och snabb att växla från kaxigt självsäker till totalt förkrossad. Särskilt när Gunhild tar itu med honom. Jeanette Capocci gör henne till historiens mest normala figur, men om det behövs kan också hon komma med inte helt sanningsenliga historier.
Jojje Jönssons Dag-Otto är i storslagen högform. Att Jojje Jönsson fick ägna sig åt Carlsson i ”Hemsöborna” förra året har gett Jojje ny energi att ta itu med Dag-Otto och att utveckla rollen långt utöver vad den egentligen rymmer.
De tre birollerna är välbesatta: Jan Holmqvists direktör försöker nog vara rationell, men det går inte så bra med Ruben som anställd, hustrun Solveig (Ing-Marie Carlsson) som väntar mer än han kan leverera och med Anna Carlssons norska Turid som tänker mer på pengar än moral. Anna Carlsson är en god komedienn som lätt och elegant kan slå på ett överironiskt tonfall mot alla. Den ende som klarar sig är Dag-Otto, för ironi hör inte till hans bästa gren.
Som vanligt är den lilla scenen maximalt utnyttjad med Olssons lilla stuga, flygplatsens ankomsthall och det ruttna, fallfärdiga hotellet Empradaporro där allt rasar.
Jovisst, alltsammans gör ”Solsting och snésprång” till ännu en succé på Vallarna.
   
  Sthig Jonasson
 
Repetitionsbild: Mikael Riesebeck och Jeanette Capocci som spelar det äkta paret och deras kompis Dag-Otto (Jojje Jönsson).
Krister Classon verkar nöjd med vad han ser.
  © Sthig Jonasson
Foto: Kerstin Ramdén

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-07-13