Sthig Jonasson
Simson och Delila, Operan

I mellanösterns konfliktcentrum

Scen: Operan
Opera: Simson och Delila
Musik: Camille Saint-Saëns
Libretto: Ferdinand Lemaire (efter Bibeln, gamla testamentet, Domarboken 14–16)
Regi, scenografi, kostym och koreografi: André Barbe och Renaud Doucet
Dirigent: Gregor Bühl
Medverkande: Anna Larsson, Richard Decker, David Bizic, Sten Wahlund, Michael Schmidberger, Anders Blom, Olof Lilja, Mattias Milder Operakören och Hovkapellet
Spelas t.o.m. 26 februari 2009. Speltid ca 3 tim.

Camille Saint-Saëns storslagna drama ”Simson och Delila” som nu spelas på Operan har sitt ursprung i bibelns berättelse om hebréernas väldige krigare Simson och hans olyckliga kärlek till den vackra Delila som hatar honom. Hon utlämnar honom till hans fiender och han blir grymt torterad men med en sista kraftansträngning får han fiendens gudatempel att störta samman och dra alla med sig i döden. Historien utspelas alltså under förkristen tid i Gaza då israelerna och deras grannar låg i ständig fejd med varandra.
Det är idag oundvikligt att tanken går till vår tid och den konflikt i Mellanösten som eskalerade när den judiska republiken Israel utropades den 14 maj 1948. I den här uppsättningen av ”Simson och Delila” utspelas dramat i nutiden mot en fond av allt svartare rubriker, allt hemskare bilder och suddiga klipp från dokumentärfilmer.
Det fungerar ganska bra de två första akterna men allt riskerar att gå över styr i tredje akten. Simson misshandlas och plågas medan filistéerna firar, barnsoldater marscherar och självmordsbombare förbereder sig att dö till guden Dagons ära. Allt inför närgångna TV-kameror.
Men föreställningen räddas ur den politiska sörjan av utmärkta insatser av solisterna, av kören och av Hovkapellet under Gregor Bühl som får Saint-Saëns musik att klinga sorgset skönt och sinnligt.
Richard Decker gör Simson tyngd av tvivel när hans lidelse för Delila står i vägen för hans gudomliga uppdrag att som folklig upprorsledare befria israeliterna från filistéernas terror och förtryck. Delila sjungs av Anna Larsson som låter sin vackert klingande alt få en särskild lyster av smärta och sensuell lockelse när hon drivs både av gränslöst hat och av gränslös njutning. Filistéernas gud Dagon spelar en viktig roll för händelseutvecklingen när översteprästen, utmärkt spelad av David Bizic, med brinnande fanatism välsignar barnsoldater och skickar iväg självmordsbombarna på sina uppdrag.
Men trots att den här uppsättningen av ”Simson och Delila” ofta känns tveksam så är den både stark och fascinerande och kanske också provocerande när musiken politiseras på det här sättet.

  Sthig Jonasson
   
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-09-17