Sthig Jonasson
Romeo och Julia, GöteborgsOperan

De älskande i Verona i konsertant version i Göteborg

Scen: GöteborgsOperan
Konsert: I Capuleti e I Montecchi (Julia och Romeo)
Musik: Vincento Bellini
Libretto: Felice Romani efter Matteo Bandelollo
Dirigent: Giancarlo Andretta
Sångare: Katarina Karnéus, Kerstin Avemo, Markus Schwartz, Karl Rombo, Mats Persson
GöteborgsOperans Orkester
GöteborgsOperans

GöteborgsOperan inleder säsongen med en konsertant version av Vincento Bellinis opera ”I Capuleti e I Montecchi” (dvs. Julia och Romeo). Föreställningen gav en stark upplevelse av musiken som det kan bli när man inte distraheras av någon handling på scenen.
Verket utspelas i Verona på 1200-talet där de två rikaste släkterna, Capuleti och Montecchi konkurrerar om makten. När Romeo Montecchi möter Julia Capuleti mals kärleken ner till en tragedi i familjernas oresonlighet hat. Så långt känner vi historien från Shakespeare.
De flesta föreställningar om de älskande i Verona utgår från Shakespelares pjäs, men Bellinis librettist, Felice Romani, tog i stället sin utgångspunkt i en 1800-talspjäs av Matteo Bandelollo som i sin tur bygger på en pjäs från 1530 av Luigi de Porto.
Medan dirigenten Giancarlo Andretta praktiskt taget dansade på pulten tog sig mezzosopranen Katarina Karnéus an Romeo: en hårding som älskar kriget och striden. Kerstin Avemo sjöng Julia med tragik och förtvivlan. Vackrare och sorgligare kan det inte bli.
En bättre säsongstart kunde inte GöteborgsOperan önska sig.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2012-08-31