Sthig Jonasson
Raiman, Rival, Stockholms

Lysande samspel mellan Robert Gustafsson och Jonas Karlsson

Scen: Rival, Stockholm
Pjäs: Rainman
Manus: John Weidman
Översättning: Martin Luuk
Regi: Emma Bucht
Scenografi: Zofi Nilsson
Ljus: Ellen Ruge
Kostym: Clara Ahlström
Medverkande: Robert Gustafsson, Jonas Karlsson, Tanja Lorentzon, Magnus Ehrner, Sanna Krepper, Nils Moritz, Lotta Östlin Stenshäll
Speltid ca 3 tim. 15 min.
Spelas t.o.m. 11 maj, med nypremiär den 19 september 2013

 

“Rainman” som nu spelas på teater Rival i Stockholm bygger på den flerfaldigt Oscarsbelönade filmen från 1988 där Dustin Hoffman och Tom Cruise spelar de två udda bröderna på resa genom USA från Cincinnati till Los Angeles. Det är en ganska händelselös roadmovie som helt bygger på brödernas inbördes relationer.
På Rival spelas bröderna av Jonas Karlsson och Robert Gustafsson. Jonas Karlsson gör Charlie Babbitt, en konkursmässig bilskojare i stort behov av pengar som nås av beskedet att hans förmögne far har avlidit. Charlie flyger från Los Angels till Cincinnati för att få ut sitt arv, bara för att finna att han allt han fått är en 1949 års vit Buick och några prisbelönta rosenbuskar medan hans okände storebror Raymond fått sju miljoner dollar. Robert Gustafsson spelar den autistiske Raymond som levt hela sitt liv på en institution. Raymond har det s.k. savantsyndromet som gör honom totalt socialt omöjlig, men han minns, bokstavligt talat, allt han sett, hört och läst. Charlie praktiskt taget kidnappar Raymond från behandlingshemmet för att ta honom till Los Angeles. Där har Charlie en advokat som han tror kan fixa testamentet så det blir en mer ”rättvis” fördelning av arvet. När det visar sig att Raymond är hysteriskt flygrädd blir det en resa med den ärvda Buicken från väst till öst, men bara på småvägar eftersom Raymond också misstror motorvägar.
Det är när Raymond läser en telefonkatalog och minns alla namn, nummer och adresser som Charlie får en idé hur han kan utnyttja Raymonds ovanliga minneskapacitet. Vid ett stopp på ett kasino Las Vegas vinner de en massa pengar på black jack genom att Raymond blixtsnabbt kan räkna kort. Under resan kommer bröderna allt närmare varandra och Charlie finner den bror han aldrig haft. Pengarna förlorar sin betydelse – broderskärleken vinner.
”Rainman”, som utspelas i nutid har fått en enkel iscensättning med minimalistisk scenografi av Zofi Nilsson och med lyckad ljussättning av Ellen Ruge.
Det är skådespelarna som gör pjäsen riktigt sevärd Jonas Karlsson är lysande som den självupptagne cynikern Charlie i total avsaknad av empati. Med sitt uppskruvade sätt, sin känslokyla och sina många manér sitter Charlie fast i ett närmast maniskt beteende och är egentligen lika socialt handikappad som Raymond. Robert Gustafsson får här användning för alla sina komiska talanger, men utan att söka skratt. Under hela föreställningen ändrar han inte ansiktsuttryck en enda gång. Alla Raymonds ritualer, upprepningar och ryckiga rörelser blir en del i syndromet. Gripande är en scen där Charlie lär Raymond att dansa och sakta börjar Raymond lära sig leva. Gustafsson och Karlsson har ett lysande exakt samspel med perfekt tajming.
”Rainman” är en uppvisning i kvalificerat skådespelande. Regissören Emma Bucht låter ingen av dem spela över, som pjäsen annars kan locka till.
Övriga roller är små men viktiga. Tydligast är Tanja Lorentzons porträtt av Charlies flickvän, Susan, som tydligt visar sin avsky för Charlies försöka att använda Raymond för att komma över ”sin” arvedel. Bra är Magnus Ehrner och Nils Moritz som osympatiska men mäktiga läkare. Där finns också Lotta Östlin Stenshäll som hårt prövade sekreterare, som servitris och som croupier. Sanna Krepper har små roller som polis och som en prostituerad i Las Vegas med siktet inställt på Raymond.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2013-02-24