Sthig Jonasson
Rabalder i Ramlösa, Fredriksdalsteatern, Helsingborg

Eva Rydbergs nya lustspel lyfter inte

Scen: Fredriksdalsteatern, Helsingborg
Pjäs: Rabalder i Ramlösa
Text: Adde Malmberg och Johan Schildt
Regi: Roine Söderlundh
Scenografi: Ingemar Wiberg
Kostym: Marianne Lunderqvist
Koreografi: Rennie Mirro
Musik: Margareta Nilsson
Medverkande: Eva Rydberg, Marianne Mörck, Siw Carlsson, Ingvar Andersson, Adde Malmberg, Siw Erixon, Gunilla Poppe, Hans-Peter Edh, Kalle Rydberg, Katarina Elmberg, Elinor Westin m.fl.
Spelas t.o.m. 17 augusti, speltid ca 2 tim. 30 min.

 

I år är det jubileumsår på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Det är teaterchefen Eva Rydbergs femtonde uppsättning, själv firar hon 50 år som artist och fyller 65. Hennes teaterchefsföreträdare Nils Poppe skulle ha fyllt 100 och det är 301 år sedan Ramlösa hälsobrunn öppnades. Alltsammans firas med det nyskrivna musikaliska lustspelet ”Rabalder i Ramlösa”.
Handlingen utspelas på Ramlösa Brunn 1907 där herrskapen dricker det hälsobringande vattnet och hunsar med tjänstefolket. Den nye doktorn har inte kommit, men det har en rad gäster gjort, bl.a. den ståndsmedvetna grevinnan Falkenvråk och den vasstungade Hildur Jönsson. Elakheterna mellan brunnsgästerna är välsmorda. När grevinnans piga, Hulda Hansson, av misstag tas för den oankomne doktorn ställer hon motvilligt upp. Ramlösas hårt prövade disponent är lättad över ”doktorns” ankomst medan han försöker dölja att vattnet i brunnen sinat. Viss misstänksamhet utbryter mot ”doktorns” okonventionella metoder – hennes medicinska kunnande kommer från hennes far som var veterinär. Snabbt uppstår kaos och missförstånd.
Som vanligt är mycket uppbyggt kring Eva Rydberg som ger pigan Hulda en litet tillbakadragen komik. I år matchas Eva framgångsrikt av Marianne Mörck som grevinnan. Hon tar ut mesta möjliga ur den bördsstolta adelsdamens komiska tragik. Lysande är hennes dans i rullstol som följs av ensemblens lätt bisarra rullstolsbalett. Adde Malmbergs disponent plågas inte bara av att vattnet sinar och gästerna överöser varandra med förolämpningar, utan också av den ironiska, biodlande, oanständigt byxklädda dottern Majken som vet ungefär vad hon vill. Katarina Elmberg gör pjäsens enda normala person – det hade behövts flera som Majken.
Givetvis är birollerna välbesatta: Siw Carlsson gnistrar med elakheter som Hildur från Skånes största hönseri i Hammenhög. Ingvar Andersson gör en spattig major med dålig koll på var han är och hans prövade majorska spelas av Gunilla Poppe, tillfälligt förträffligt ersatt av Elinor Westin, Kalle Rydberg gör med litet självironi den drumlige badmästaren som skvätter vatten på alla i närheten.
Problemet med ”Rabalder i Ramlösa” är att intrigen är lika oförarglig som de unga parens kärlek är det. Det blir en sorts rundgång av råddigheter och ideliga vitsar som närmast för tankarna på det tyskarna kallar witzelsucht, dvs ett sjukligt behov av att vitsa. Den skenbara normalitet som är nödvändig för en att en fars skall fungera infinner sig aldrig.
Dessutom avbryts pjäsen ideligen av sång och musiknummer som bara är löst knutna till intrigen. När Eva Rydberg drar av sitt stora solonummer ”Balladen om skelögda Elin” är det makalös komik, men har inget med handlingen att göra. Mer passande är då Hans-Petter Edh som en vettlöst berusad läkare (den rätta som Hulda överdrogar) och Marianne Mörck är härlig när grevinnan sjunger om sin oförmodat goda hälsa.
Det finns ingen dramatik i "Rabalder i Ramlösa" och den lyfter aldrig till normal Eva Rydberg-höjd trots högt uppdrivet tempo, fiffig scenografi av Ingemar Wiberg, kostymer av Marianne Lunderquist och nyskriven tidstrogen musik av Margareta Nilsson.
Det var väl ofrånkomligt att fjolårets Bröderna-Marx-succé skulle följas av ett mellanår, men eftersom vi vet vad Eva Rydberg kan åstadkomma ger vi inte upp hoppet om nya glada sommarkvällar på Fredriksdal.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-07-13