Sthig Jonasson

Poet and Prophetess, NorrlandsOperan


Spännande kultursamarbete

Scen: Norrlandsoperan, Umeå
Opera: Prophet and Prophetess
Musik: Mats Larsson Gothe
Libretto: Michael Williams
Regi: Matthew Richardson
Scenografi: Lars Östbergh
Koreografi: Sibonakaliso Ndaba
Dirigent: Jonas Alber
Sångare: Göran Eliasson, Philisa Sibeko, Elisabet Strid, Thomas Lander, Lars Martinsson, Kosma Rauner, Roul Beukes, Miranda Tini, Xolela Sixaba m.fl.
Dansare: Bruno Wani, Owen Manamela, Nosiphiwo Samete
Speltid: 3 tim 20 min

NorrlandsOperan i Umeå har inlett ett samarbete med Cape Town Opera, som är Sydafrikas enda professionella operakompani. Första gemensamma produktionen var ”Porgy and Bess” där en ensemble från Capstaden besökte Umeå för ett gästspel. Det visade sig vara så lyckat att de båda operacheferna Magnus Aspegren och Michael Williams gemensamt beslöt sig för att beställa ett nyskrivet operaverk där de båda ensemblerna kunde samverka. Nu har ”Poet and Prophetess” haft premiär i Umeå med sångare från både Sverige och Sydafrika. Musiken är komponerad av Mats Larsson Gothe och librettot av Michael Williams.
Historien handlar om den svenske 1700-talspoeten Bengt Lidner som lämnar Sverige för att sjövägen söka sig till Kina och hans möte med den unga afrikanskan Jula som har fått en uppenbarelse att frälsa sitt folk från de koloniala förtryckarna.
”Poet and Prophetess” har väl inte blivit det allra bästa som opera betraktat, men som samarbete har det fått starkt gensvar i både Sverige och Sydafrika. llträf

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-04-25