Sthig Jonasson
Plaza Svit, Intiman

Vad som kan hända i en svit på lyxhotell

Scen: Riksteaterns uppsättning spelad på Regina, Uppsala
Komedi: Plaza Svit
Författare: Neil Simon
Översättning: Caj Lundgren
Regi: Jan de Laval
Kostym:Ingrid de Lava
Scenografi: Jerry Andersson och Ingrid de Laval
Medverkande: Lill Lindfors, Tomas Bolme, Magnus Byström, Sara Nygren

Spelas t.o.m. 12 december. Speltid ca 2 tim 10 min.

 

Plaza Hotel vid Central Park är ett av New Yorks lyxigaste hotell och dyraste.
Riksteaterns turnerande uppsättning av Neil Simons komedi ”Plaza Svit” med Lill Lindfors och Tomas Bolme som de ledande har nu avslutat sin turné på Intima teatern i Stockholm. Den som inte såg den när den var på turné i våras kan lätt få några timmar att gå i Stockholm. Må vara att det inte är någon sensationell eller omvälvande teaterupplevelse, men man mår bra när man lämnar salongen.
Neil Simons text är välskriven och med en elegant dialog med en del svärta. Pjäsen är egentligen tre enaktare som alla utspelar sig i svit 719 på Plaza. Pjäsen utspelas någon gång i slutet av 1990-talet, men tidsbilden är 1960-tal där kvinnan är hemmafru och de gifta paren inte känner varandra särskilt väl – inte ens efter 32 års äktenskap. Som i första pjäsen där Karen (Lindfors) skall överraska sin man Sam (Bolme) på bröllopsdagen med champagne och sexiga underkläder. Men Sam är mer intresserad av en storaffär som han har på gång och en mer privat affär med sin snygga sekreterare.
I andra pjäsen har en filmproducent från Hollywood tagit kontakt med sin ungdoms kärlek som under resans gång inte visar sig vara alltför ovillig att förföras. På en timme eller så – innan hennes parkeringstid går ut.
Efter paus handlar det om ett bröllop inom en halvtimme. Dottern (Sara Nygren) har fått ångest och låst in sig på toaletten. Mamma är ifrån sig medan pappa mest ser hundradollarsedlarna bara fladdra iväg och båda blir alltmer desperata. Lustigt är att en ”fasadklättring” som pappa Bolme ger sig ut på får publiken att hörbart dra efter andan.
Med Lill Lindfors och Tomas Bolme på scen lever ”Plaza Svit” på ett perfekt och snabbt samspel och givetvis också ganska mycket på kändisfaktorn. De är ju två superkändisar och ingen blir besviken. Också Sara Nygren och Magnus Byström gör vad som förväntas av dem i sina små, men rätt underfundiga roller.
”Plaza Svit” är en stunds behaglig underhållning. Det är aldrig fel.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-10-01