Sthig Jonasson
Pang på pensionatet, Vallarna


Sjätte gången för brevbäraren Dag-Otto Flink
Scen: Vallarna, Falkenberg
Buskisdeckare: Pang på pensionatet
Manus och regi: Krister Classon
Scenografi: Marianne, Peter och Fredrik Dillberg
Kostym: Marianne Lunderquist
Medverkande: Jojje Jönsson, Annika Andersson, Mikael Riesebeck, Siw Carlsson, Thomas Nystedt, Stefan Gerhardsson, Maria Mäson Nystedt, Ewa Roos

Spelas på Vallarna t.o.m. 14 augusti, från den 23 september på Lisbergsteatern i Göteborg. Speltid ca 2 tim. 30 min.
 

”Vallarnas friluftsteater i Falkenberg firar sitt femtonårsjubileum med en nyskriven ”buskisdeckare” av Krister Classon, ”Pang på pensionatet”. Det handlar om en korkad brevbärare och en lika korkad f.d. polis som skall försöka lösa ett mord, eller två, eller tre, eller inget. Och publiken känner igen sig både när det gäller skådisarna och den närmast obefintliga handlingen.
Det hela utspelas under en dag sommaren 1955 i någon småstad. På Pensionat Solrosen har ägarinnan, Berta, hamnat i akut penningknipa och måste sälja. Bertas allt-i-allo Rut konstaterar att det är ”ont om gott om pengar” och gästerna ser hon helst någon annanstans. Särskilt den 95-åriga stamgästen Greta som satt in sin egen dödsannons i lokaltidningen för att kolla vilka som skickar blommor, liksom den slemmige direktören Sture som envisas med att stöta på Rut. På Solrosen händer konstiga saker tycker både brevbäraren Dag-Otto Flink och ex-polisen Harry Rask och de ingriper med kaos som följd.
Efter en seg inledning blir det inte särskilt mycket bättre fart på spelet. Manuset är för tunt och det bli aldrig särskilt roligt. Skådespelarna räddar föreställningen från total katastrof.
För sjätte gången spelar Jojje Jönsson sin vänligt beskäftige brevbärare Dag-Otto Flink. Jönsson, som varit med alla femton åren på Vallarna, har en omedelbar publikkontakt. Nu matchas han av Mikael Riesebecks ofrivilligt pensionerad (läs ”sparkade”) kommissarie, Harry Rask, som är helt i nivå med Dag-Otto.
Det hjälper inte att Annika Andersson är tillbaka där det började 1996 och är på hugget som Rut. Hon är förvisso bäst på scen, men det är i alla fall en svår misshushållning med en begåvad skådespelerska.
Bra är givetvis också Siw Carlsson som har ett närmast sanslöst komiskt kroppsspråk som den argsinta 95-åriga tanten Greta. De övriga i ensemblen gör det bästa av sina hopplösa roller.
Hur länge kommer Vallarnas publik att nöja sig med så låg nivå på föreställningarna innan de tröttnar?

   
  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-07-16