Sthig Jonasson
Mörkrets makt, Dramatens lilla scen

När moralen bryter samman

Scen: Dramatens lilla scen
Teater: Mörkrets makt
Författare: Leo Tolstoj
Översättning: Greta Hjelm, bearbetning av Lucas Svensson
Regi: Michaela Granit
Scenografi och kostym: Karin Lind
Musik: Kim Hedås
Medverkande: Samuel Fröler, Tanja Lorentzon, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Methinee Wongtrakoon, Simon Norrthon, Roberto Gonzalez, Lil Terselius, Sylvia Rauan, Filip Alexanderson
Musiker: Anita Agnas
Speltid 2 tim. 30 min.


Dramatens uppsättning av Leo Tolstojs bondetragedi ”Mörkrets makt” från 1888 blir i Michaela Granits uppsättning nästan plågsamt påträngande. Pjäsen utspelas i en socialt och moraliskt torftig rysk bondemiljö där ekonomisk misär och otrohet utvecklas till ett drama där yttersta utvägen ur en hopplös situation är mord. Här handlar det om att överleva när civilisationen brutit samman.
Det finns ingen värme eller vänskap mellan människorna. Med sex, våld och ett hejdlöst supande försöker människorna att överleva, alltid går det ut över någon annan.
Pjäsen har sin grund i en verklig händelse som Tolstoj utvecklade till ett existentiellt drama om skuld utan försoning. På 1880-talet i den ryska staden Tula erkände en bonde på sin styvdotters bröllop att han våldtagit och fått ett barn med bruden och att han sedan dödat det nyfödda barnet.
Samuel Fröler gör en bra tolkning av husbonden Pjotr som döende och förbannad hasar runt och vrålar ut order om jordbrukets skötsel. Ingen bryr sig. Att Pjotr genomskådat att hustrun Anisja har ett förhållande med drängen Nikita och spelar falskt räddar honom inte från att bli förgiftad till döds av hustrun. Tanja Lorenzons Anisja mördar och gör andra till mördare, men hon är på sätt och vis ett offer för en omöjlig livssituation. Det är ett imponerande och inträngande porträtt av en moralisk kollaps. Efter Pjotrs död blir den våldsamme drängen Nikita hennes man och förförare medan allt handlar om pengar och vodka. Simon Norrthon gör Nikita till en skitstövel, men Nikita är mer komplicerad än enbart en supande fähund, när samvetet vaknar går han under i ångestladdade kval.
Lil Terselius gör Nikitas starka och fördomsfria mor Matrjona som hetsar både Anisja och Nikita in i en allt brantare våldsspiral. Lil Terselius är rent av lysande som en människa utan empati och samvetsförebråelser. Matrjona utnyttjar människors svagheter och hon går obruten ur tragedin.
De övriga på scenen är indragna i intriger som de inte förmår att genomskåda eller kan påverka. Det gäller också för styvdottern Anjotka (Methinee Wongtrakoon) vars vilja att alltid vara till lags slutar i en ofattbart grym verklighet.
Mörkrets makt” är hårt knuten till Tolstojs moraliska värderingar om skuld och straff. Det är det ett drama som blottlägger människans avgrundsdjup. mycket.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-02-19