Sthig Jonasson
Messias, Operan

Händels oratorium som balett

Scen: Operan
Balett: Messias
Koreografi: Mauricio Wainrot
Musik: Georg Friedrich Händel
Text: Charles Jennens, efter Bibeln
Scenografi och kostym: Carlos Gallardo
Dirigent: Rossen Milanov
Dansare: Anna Valev, Olof Westring, Eugenia Bolander, Maria Hjelte, Cecilia Canemyr, Elisa Fossalti, Jens Rosén, Oscar Salomonsson, Jenny Westring, Alexandra Kastrinos m.fl.
Sångsolister: Marie Alexis, Susanna Sundberg, Daniel Johansson, John Erik Eleby
Operakören
Hovkapellet

Spelas t.o.m. den 5 februari. Speltid ca 1 tim 20 min.

Operabaletten inleder sin vårsäsong med Mauricio Wainrots sköna balett ”Messias”.Han använder Georg Friedrich Händels mäktiga oratorium ”Messias” (1742) till sin abstrakt poetiska balett fylld av vemod och andlighet.
Baletter med bibliska motiv är inget ovanligt, men sällan har musik, sång och dans blivit så integrerade som här. Texten, som är citat ur Bibeln, är inte en dramatisering av enskilda händelser utan sammanfattar en traditionell kristen uppfattning av Bibeln som helhet. Wainrot berättar alltså ingen historia utan gestaltar en religiös känsla. Han menar själv att hans verk är en ”tacksägelse till livet och till det andliga ögonblick då konst skapas”.
I sina bästa stunder fungerar ”Messias” som ett allkonstverket som sammanflätar dans, musik och sång till en enhet där Halleluja-kören blir föreställningens naturliga extatiska kulmen. De mörka dragen i Händels musik har Wainrot lämnat därhän. Att det då saknas en kontrast till ett det sinnligt sköna kan kanske upplevas som en brist.
De tjugofyra dansarna – med Anna Valev och Olof Westring i spetsen – är välkoordinerade och harmoniskt förenade med musik och sång.
Dansen speglar musikens struktur med vitklädda dansare i det helt rena scenrummet och med Eli Sirlins pastellskimrande ljussättning som kongenialt stöd. Dansen får skärpa både av solisterna och den stora ensemblen med bl.a. Jens Rosén. Andrea Kramesova, Alexandra Kastrinos och Oscar Salomonsson. Det är mycket estetiskt tilltalande och när man ser Westring dansa undrar man om tyngdlagen verkligen finns, eller om den är något som någon bara har hittat på.
Orkestern, under ledning av den energiske Rossen Milanov, sångsolister och kör befinner sig rent fysiskt i orkesterdiket men musiken och sången svävar högt över scenen.
Totalupplevelsen av ”Messias” stannar länge i minnet.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd den 2011-01-21