Sthig Jonasson
Markurells, Stockholms stadsteater

Markurell domderar

Scen: Stockholms stadsteater
Pjäs: Markurells
Författare: Hjalmar Bergman
Dramaturg: Susanne Marko
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Annsofi Nyberg
Regi: Philip Zandén
Skådespelare: Philip Zandén, Katarina Ewerlöf, Ingvar Hirdwall, Joel Spira, Christer Fant, Sofi Helleday, Ralph Carlsson, Sten Ljunggren, Per Sandberg, Lars Lind, Claire Wikholm, Lilian Johansson, Robert Panzenböck
Speltid ca 2 tim. 45 min.


Det är den 6 juni 1913 och studentexamensdag i Wadköping. Det här var en tid då studentexamen betydde social status och skillnaden mellan att vara någon och ingen. Så stadens rikaste borgare, krögaren Henning Hilding Markurell, oroar sig för sonen Johans resultat i muntan.
I sin roman ”Markurells i Wadköping” skildrar Hjalmar Bergman småstaden i en brytningstid när den gamla överklassen ifrågasätts av en framväxande medelklass.
När Stockholms stadsteater nu spelar ”Markurells” har regissören Philip Zandén och dramaturgen Susanne Marko valt Bergmans egen scenbearbetning av sin roman. Efter en världsvid ekonomisk kris har svallet nått Wadköping och stadens metallverk har slagits ut. Markurell har lyckats att ekonomiskt utnyttja krisen medan stadens mäktige häradshövding de Lorche spekulerat på börsen med stulna aktier och lånat pengar hos Markurell. Häradshövdingen väntar på att kurserna skall stiga så han kan lösa sin revers. Men för Markurell är det inte anor som gäller, utan pengar så han utnyttjar sitt ekonomiska övertag och försätter häradshövdingen i konkurs. Som tack för gammal ost.
På examensdagen försöker Markurell hjälpa sin son till examen genom att bjuda, läs muta, de mäktiga censorerna och lärarkollegiet på en brakfrukost med lax, supar, vin och champagne. Och han avslutar frukosten med en donation till skolan för att hedra minnet av Johans lyckade studentexamen. Men under dagens förhör är Johan farligt nära att kuggas. Under frukosten förändras förutsättningarna när Markurell får reda på det som hela staden skvallrat om i åratal. Sonen Johan är inte hans egen utan en oäkting till häradshövding de Lorche.
Philip Zandén är storslagen som den rödhårige och utlevande klassresenären Markurell som tror på sig själv och sitt kapital och bryr sig föga om att överklassen ser honom som pinsamt vulgär. Om det inte vore för hans pengar skulle de ignorera honom.
Ingvar Hirdwall är lysande som Markurells ende vän, perukmakaren Ström som är en levande Paramountjournalen – ser och hör allt. Han berättar om stadens intriger, förhoppningar, illusioner, livslögner och mörka hemligheter. Men han är farlig. När Markurell oförsiktigt sårar honom sätter Ström igång det spel som hotar krossa Markurell.
Katarina Ewerlöfs fru Markurell är på väg att göra uppror mot sin dominante make, som hon i alla fall håller av. Joel Spira gör sonen Johan som en lat och bortskämd slyngel, men ovillkorligt älskad av Markurell trots alla misstankar om faderskapet.
Claire Wikholm är magnifik som Tante Rüttenschöld, stadens äldsta och mest vördnadsvärda invånare, som förgäves antichambrerar hos Markurell för sin släkting de Lorche. Lars Lind gör ett bra porträtt av rektor Blidberg som försöker avvärja Markurells muta, men till slut är pengarna omöjliga att motstå. I birollerna märks, bl.a. Sofi Helleday som grevinnan de Lorche som bönar för sin man och bland censorerna är Per Sandberg en drickaglad professor och Robert Panzenböcks domprost är skenheligheten personifierad.
Scenografin är effektiv med värdshuset Kupan på en kulle med flaggstång och syrenberså medan vridscenen drar fram Markurells kontor, familjens hem, Johans studerkammare och porten till läroverket med kollegierummet.
Markurells livsluft är fiffel och båg – inom lagens råmärken. Han litar till sina pengar, men till slut blir det sociala trycket alltför tungt på honom och han låter överklassen komma undan med sitt fiffel och båg – utanför lagen. Inte undra på att både Markurell och de Lorche kallar stadens mer tillbakadragna och ärliga borgare för "idioter".
Egentligen har pjäsen en rätt obehaglig sens moral. Den sociala eliten klarar sig alltid – då som idag.

  Sthig Jonasson


 
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2012/11-19