Sthig Jonasson
Stora landsvägen, Klarascenen

Strindberg gör upp med livet

Scen: Stockholms stadsteater, Klarascenen
Teater: Stora landsvägen
Författare: August Strindberg
Regi: Wilhelm Carlsson
Musik: Alfons Karabuda Scenografi: Lars-Åke Thessman
I rollerna: Anders Ahlbom Rosendahl, Johannes Bah Kuhnke, Ulf Brunnberg, Gustaf Hammarsten, Lena B. Eriksson, Nadja Mirmiran, Tomas Bolme, Lars Lind
Spelas t.o.m. 15 mars. Speltid 2 tim. 20 min. (ej paus)

 

På Klarascenen spelas nu August Strindbergs sista pjäs ”Stora landsvägen”, från 1909. Det är både en storslaget och en självömkande sammanfattning av livet kombinerat med sparkar både snett och vilt mot dåtidens makt- och kulturelit.
En man – ”Jägaren” kallad – står på en alptopp och ser ut över en värld han är främmande inför, men som han ändå återvänder till. På sin returresa möter han frågan om han egentligen blev den människa han ville vara?
Bitvis är ”Stora landsvägen” fantastisk och komisk när Jägaren hamnar i mardrömslika situationer som han lämnade världen för komma undan.
Anders Ahlbom Rosendahl som Jägaren och Ulf Brunnberg som hans medresenär Vandraren är som två griniga medelålders gubbar, som alltid vet bäst. Jägaren är svårmodig, medan Vandraren är mer lättsam, med en antydan till komik i sin framtoning. Denna skillnad går också igen i deras olika spelstilar: där Ahlbom Rosendahl tenderar att spela över i sina utdragna ständigt klagande monologer är Brunnberg lättsammare, men ändå med samma tyngd i sitt spel.
Tomas Bolme är en extremt korkad och farlig härskare i Åsnebyn där skolläraren (Gustaf Hammarsten) tvingas krypa för makten och spelar dum för att inte riskera att delta i härkarens ”litterära” salong.
I ”Stora landsvägen” spelar kvinnorna mycket små roller, men Lena B Ericsson och Nadja Mirmiran lyckas ge dem en ironisk distans till de uppblåsta männen. Som nästan alltid hos Strindberg är det futtigt småaktiga uppblandat med det storslagna. Men i alla fall är inte ”Stora landsvägen” någon av Strindbergs bättre pjäser.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-01-09