Sthig Jonasson
Campa i klaveret, Vallarnas friluftsteater

Campingfars i Falkenberg
Scen: Vallarnas friluftsteater, Falkenberg
Fars: Campa i klaveret
Manus: Lars Classon, Per Andersson och Håkan Klamas
Regi: Lars Classon
Scenografi: Marianne och Peter Dillberg
Kostym: Mariane Lunderquist
Medverkande: Siw Carlsson, Claes Månsson, Jojje Jönsson, Robin Stegmar, Emmi Christensson, Anna Bromee och Kent Vickell
Speltid ca 2 tim. 10 min.

"Campa i klaveret" är en ganska typisk fars på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.
Historien utspelar sig på Gläntans Camping som drivs av den mycket koleriske campingvärden Ernst. På campingen finns två husvagnar, en liten som sett sina bästa dagar och en stor lyxigt modern med allt det senaste i campingblingbling och hightech dessutom finns ett gammalt tält. I den flotta husvagnen bor den snobbige göteborgaren Olof – alltid först med det senaste. I den gamla vagnen bor Göran Lönn och hans fru Fia. Göran och Fia vill bara ha semester i lugn och ro, men Göran ställer hela tiden till det för sig. Han börjar med att backa in i campingföreståndarens hus. I tältet bor den extremt blyge och tafflige Granqvist.
Förvirring och intrig uppstår när Ester Jansson som inte släpper sin iPhone ur sikte eller hörhåll och i släptåg har sin dotterdotter som söker sin far som var en ennattsäventyr för modern för 20 år sedan.
Den prylälskande Olof spelar Robin Stegmar med utstudet tydlig göteborgsk överklassdialekt. Göran, som ständigt trasslar in sig i rätt oskyldiga lögner som han sedan försöker klara sig ur med alltmer krystade förklaringar görs av Jojje Jönsson. Det blir en av Jojjes vanliga figurer som naivt och förvånat ser på världen. Anna Bromee gör Görans lätt uppgivna och mycket prövade fru Fia. Siw Carlsson gör mormor Ester utan att missa ett inpass. Det blir en kärring som för en gångs skull inte bara är ilsken, men det är i gengäld Claes Månssons campingvärd Ernst. Han skulle mycket hellre vilja leva ett liv utan campinggäster – särskilt utan sådana som backar in i hans hus.
Esters barnbarn Nadia, som är på jakt efter sin okände och lyckligt ovetande far görs av Emmi Christensson. Det är inte utan att man tycker att Emmi med sin musikalutbildning blir riktigt missbrukad i den här uppsättningen. Inte så mycket bättre har Kent Vickell som tältaren Granqvist som orättvist uppfattas som en i trakten uppträdande blottare som Ester beslutar sig för att drastiskt ta itu med. Men det hela blir inte roligare, snabbare eller mindre förutsägbart för det.
Vallarna har genomgått en generationsväxling med Lars Classons första egna uppsättning utan att det märks – kanske är skämten något mindre nattståndna än tidigare. Men fortfarande är både intrigen och replikerna mycket förutsägbara och varje rolig replik är laddad länge och väl så publiken hinner vara väl förberedd.
Dillbergarnas scenografi är som alltid bra. Det är inte lätt att bygga upp rimliga mijöer på den begränsade yta som Vallarnas scen erbjuder.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2012-08-31