Sthig Jonasson

Malena Ernman:
Jag skall sjunga skiten ur dom

Melodifestivalen 2009

Så var det då klart.
Sverige sänder mezzosopranen Malena Ernman till finalen i Eurovision Song Contest i Moskva med popoperamelodin ”La voix” musik och text av Fredrik Kempe och med fransk text av Malena själv själv.
Resultatet i den svenska melodifestivalens final i Globen i Stockholm blev faktiskt en otippad favoritseger. Under hela veckan före finalen hade ”La voix” varit en lågoddsare hos ett spelbolag, litet högre odds hade ”Snälla, snälla” med Caroline af Ugglas och ”Moving On” med Sarah Dawn Finer.
Finalen
Finalarenan Globen i Stockholm är lika mysig och intim som en ordinär hockeyarena – vilket det ju faktiskt också är. Programledaren Petra Mede hade behållit sin avspända och ironiska ton från deltävlingarna som efter någon misstro gjort henne till publikfavorit. Några skämt gillades av publiken medan annat föll som blyklumpar utan reaktion hos publiken som annars entusiastiskt viftande med handlampor och ballonger, kom med höga tjut och ibland också tände cigarrettändare som på en popkonsert – även om det inte var tillåtet.
Apropå Eurovision Song Contest i Moskva sade Petra bl.a. att Ryssland i maj är vackert, lika vackert som Huddinge i oktober. Jubel. På tal om gruppen E.M.D. funderade Petra på att själv bilda en tjejgrupp tillsammans med Malena och Sarah (Dawn Finer) och följaktligen kalla den ”PMS”, de kommer att ha månatliga gig. Dessutom visade hon av någon outgrundlig anledning plötsligt upp Azerbajdzjans flagga. Ingen förstod någonting.
Melodierna
Först ut var Måns Zelmerlöw med ”Hope and Glory” en låt som inte stannar i minnet, vilket däremot andra bidraget Caroline af Ugglas ”Snälla, snälla” gör. Hon visade sig bli svårslagen iklädd vit klänning och turkosa gummistövlar och med en sofistikerad koreografi som bestod i att hon lyfte vänsterbenet elva gånger – som tur var syntes bara ett par av lyften i TV.
Tredje låt ut var Agnes med discosoulen ”Love Love Love” att hon var klädd i en guldglittrig paljettdräkt så tight att den nästan var intravenöst hjälpte föga. Sedan lunkade det på med ganska jämnstrukna bidrag där vissa var med ljudliga än andra, t.ex. Sofia som till den grekiska(!) texten hade med sig några hysteriskt trummande tjejer. Då behövdes de öronproppar som påpassligt såldes utanför Globen.
Sista nummer ut var Malena med ”La voix” som för tankarna till en popversion av den berömda arian ”Nessun dorma” ur sista akten av Puccinis ”Turandot”. Nå, mottagandet av ”La Voix” i Globen var sisådär och man fick ingen vision om att detta var segraren.
Röstningen
När den internationella juryn och de elva svenska jurygrupperna sagt sitt var Måns Zelmerlöw i ledningen. Det ändrades raskt när sedan de 1 748 970 telefon- och smsrösterna redovisades. Det visade sig att Malena hade samlat 322 657 röster mot Carolines 318 952, marginalen var alltså bara 3 705 röster till Malenas fördel. På behörigt avstånd kom E.M.D. med 231 098 röster därefter kom Alcazar, Måns Zelmerlöw och H.E.A.T. Men alla var chanslösa när poängen fördelades.
Slutresultatet blev att ”La voix” med Malena Ernman vann före ”Snälla, snälla” med Carloline af Ugglas och trea blev ”Baby Goodbye” med E.M.D. (dvs. Erik, Mattias och Danny, eller som en elak schlagerkritiker uttryckte saken ”Danny och Knoll och Tott”). Bland de oplacerade fanns de förhandstippade Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer.
Malena Ernman
Den 39-åriga mazzosopranen Malena Ernman har under hösten varit engagerad i Paris där hon sjungit den kvinnliga huvudrollen i Henry Purcells operatragedi ”Dido och Eneas”.
Malena fick bara en ynka poäng av den internationella juryn och på frågan hur hon skulle klara sig i Moskva blev svaret ”Jag skall sjunga skiten ur dem.”
Ett oväntat problem uppstod när det visade sig att hon skall vara i Moskva för den första delfinalen den 12 maj, samtidigt som hon är kontrakterad för att sjunga i ”Tosca” på Wiener Staatsoper.
Annars skall Malena från 28 april till den 8 maj åter göra Askungen på Operan i Stockholm.
Det är läge att gå se och höra.
F.ö. har få operasångare deltagit i den svenska melodifestivalen, men Ingvar Wiksell vann 1965 med ”Annorstädes vals”, 1990 gjorde Loa Falkman ett gott försök med ”Symfonin”. Sedan har det varit tomt ända tills i år då den eleganta och coola Malena slog till ordentligt. Men varken Wiksell eller Falkman var internationella stjärnor – men Malena.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:Sthig Jonasson

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-03-15