Sthig Jonasson
I lusthuset, Dramaten

En kvinnovärld där männen är gäster

Scen: Dramaten
Pjäs: I lusthuset
Författare: Jane Bowles
Översättning: Staffan Holmgren
Regi: Sofia Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljusdesign: Linus Fellbom och Emma Westerberg
I rollerna: Marie Richardson, Tove Edfeldt, Kristina Törnqvist, Hanna Alström, Martin Wallström, Basia Frydman, Ana Gil De Melo Nascimento, Pontus Gustafsson, Lil Terselius, Frida Grundel, Jenny Rosén Wedin, Marianne Myrsten m.fl.

Spelas t.o.m. 9 april 2011. Speltid ca 2 tim 30 min.

Suzanne Ostens uppsättning på Unga Klara 1988 av Jane Bowles pjäs från 1954 ”I Lusthuset” har fått närmast mytiska dimensioner. Det var en spännande och, då, okonventionell föreställning där alla kvinnoroller spelades av män och tvärt om.
Det verkar alltså vara ett tungt teaterarv Sofia Jupither bär på när hon nu sätter upp ”I lusthuset” på Dramatens stora scen. Jupithers föreställning är en mer konventionell uppvisning i kollapsade mor-dotter-relationer och kvinnors längtan i ett sorglöst 1950-tal. Gertrude Eastman Cuevas lever med sin tonårsdotter Molly i en lätt förfallen, strandnära villa vid Kaliforniens kust med stjärnbaneret hoprullat under balkongtaket. I den misskötta trädgården finns ett litet lusthus, av den typ man nu köper monteringsfärdigt på IKEA.

Gertrude gormar och styr med Molly som mest häckar i lusthuset, utan att göra något särskilt. Minst av allt är hon lockad till bad. För att få någon slags ekonomi i deras boende har Gertrude skaffat en inneboende. När Vivian anländer tillsammans med sin mamma, Mrs Constable, visar det sig att Vivan är utagerande och Mrs Constable är osäker och överbeskyddande. Hon kan inte släppa taget om dottern, som i alla fall inte älskar henne. När Vivian snabbt tar för sig och ockuperar lusthuset har Molly fått nog. Vivian omkommer i en olycka – eller …
Till trädgården kommer dessutom en högljudd mexikansk familj som lagar konstig mat och sjunger. Varje dag!
Så gifter sig Gertrude med en av de av rika mexikanerna, inte av kärlek utan till ett gott parti. Samtidigt gifter Molly sig med Lionel som har yviga, men luftiga framtidsplaner. Inget fungerar. Efter tio månader sitter Molly och Lionel på restaurang ”Hummergrytan” och spelar kort varje kväll medan Gertrude har mer än tröttnat på sin nya mexikanska familj. Allt är ohyggligt tråkigt.
Marie Richardson är magnifik som den är självcentrerade och dominanta Gertrude. Hennes, omedvetna, elakhet får Molly att bli närmast okontaktbar i tonårsångest. Tove Edfeldt gör Molly undfallande, men med en återhållen olust som slutligen exploderar i en senkommen revolt.
Den alltmer försupna Mrs Constable slirar runt på ”Hummergrytan” utan att ta notis om något. Kristina Törnqvist som Mrs Constable gör en inträngande roll av en kvinna som i sin sorg och sin ensamhet har avskärmat sig från världen. Hanna Alström låter Vivian både bli rörande och en jobbigt påträngande tonåring på väg att bli vuxen kvinna.
En tredje, lika påfrestande mor-dotter-relation är Mrs Lopez och Frederica i den mexikanska familjen. Må vara att Basia Frydmans dominant ironiska Mrs Lopez är nöjd, men hur länge är Frederica det? Ana Gil de Melo Nascimento kan när som helst också få nog.
Den enda som inte verkar gå en kris till mötes är ägarinnan till ”Hummergrytan” (Lil Terselius). Hon har inga familjeproblem, hennes problem är att få sina beställningar klara, utan att bli störd av gästerna.
”I lusthuset” är en kvinnovärld där männen visserligen är närvarande, men ingenting snurrar kring dem. Ändå är det Martin Wallströms Lionel som är den utlösande faktorn till Mollys modersrevolt. Men han är bara katalysatorn inte den drivande. Möjligen älskar Molly sin man, eller också är det bara ett sätt att komma undan morsan. Inte heller Gertrudes envetne friare Mr Solares (Pontus Gustafsson) är någon tydlig representant för patriarkatet.
Scenografen Erlend Birkeland har fyllt scenen med prylar och färger. Utöver hus, lusthus, vajande palmer och en alltför blå himmel med några få molntussar. I andra akten som utspelas på ”Hummergrytan” finns en fallfärdig trevåningstårta, kulörta lyktor och en turistanpassad bardisk. – fria från att välja.

  Sthig Jonasson
   
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-03-11