Sthig Jonasson
Hjälp sökes, Orionteatern

Förnyad musikteater
Scen: Orionteatern, Stockholm
Musikteater: Hjälp sökes
Text: Kristina Lugn
Musik: Benny Andersson
Sångtexter: Björn Ulvaeus
Idé och regi Lars Rudolfsson
Scenografi: John Engberg
Kostym: Kerstin Vitali Rudolfsson och Karin Höeg
Medverkande: Johan Ulveson, Magnus Roosmann, Sofia Pekkari och Suzanne Berdino
Geten Kalleman Korna Ronja och Cindy, grisarna Flora och Kira, hästen Doglas, gässen Tim, Tony och Thomas, hundarna Viktor, Valde och Benji, hönsen Stephanie, Oliver och Charmaine
Orkester: Viktor Sand, Anna Rodell, Mats Lundgren, Johan Granström och Jörgen Stenberg.
Spelas t.o.m. 2 juni. Speltid, ca 1tim. 45 min.

John Millington Björn och Benny förnyar musikteatern med föreställningen ”Hjälp sökes” som spelas på Orionteatern i Stockholm. Det är en existentiellt ¬ångestfylld historia som utspelas på en djupt förfallen bondgård i Norra Uppland, i närheten av Tierp där två bröder går varandra på nerverna.
I var sitt hus bor Engelbrekt och Axel. De avskyr varandra och lider av en djup ensamhet och vemodig längtan efter meningen med livet, nu är deras liv fult, skitigt och torftigt. Ingen av dem vill vara där, men de har ett arv att förvalta. De "traskar omkring i blodsband" som Kristina Lugn beskriver deras tröstlösa liv. Båda har avbrutit sina civila karriärer, Axel är litteraturvetare medan Engelbrekt civilingenjör. De är totalt odugliga som bönder och kan inte ta hand om sig själva, eller om gården eller om gårdens alla djur.
Ingen av bröderna lyssnar på den andre, replikerna når slumpmässigt sina mål. Typisk är Axels replik till Brodern: ”Jag måste få säga dig något innan jag saknar ord.”
För att bryta tristessen sätter de in en kontaktannons med rubriken ”Hjälp sökes” i den stora lokaltidningen. Så kommer den kaxiga och frenetiska Hillevi in i deras liv. Med följer också Hillevis självvalt stumma mamma och geten Kalleman. De ger gården liv – men inte på det sätt bröderna tänkt sig.
Johan Ulveson spelar den nervigt sjavige Axel med flottigt och stripigt hår och en svajig sidledes gångart som om han var på väg någon helt annan stans än dit han kommer. Ulvesons humor är precis och hans komik exakt, ibland finstilt, men lika ofta yvig. Magnus Roosmann spelar den tungt vresige Engelbrekt som håller på att implodera av aggressioner och ångest. När han äntligen hittar orden så leder känslorna till en närmast religiöst färgad försoning.
Sofia Pekkaris Hillevi är räddaren som kommer till gården. Hon är inte någon kvinnlig Carlsson som kommer till gården med nyordning utan med en mer subtil förändring. Hennes språk är fyllt av svårtolkade poetiska metaforer som förvirrar bröderna, men hon lever och det får också bröderna att leva och Engelbrekt blir kär.
Den stumma modern spelas av djurskötaren Suzanne Berdino som dirigerar djuren till de mest oväntade saker som när grisarna Flora och Kira plockar upp ölburkar från gårdsplanen och lägger dem i sophinken. Och publiken jublar. Annars spelar djuren ingen roll för historien – inte ens Kalleman.
När det blir en reva i verkligheten förvandlas föreställningen till cirkus och gårdsplanen till manege. Suzanne Berdino låter djuren ta över scenen, men kossorna ser lika sorgsna ut som tidigare och Doglas är mest intresserad av att hitta morötter i Berdinos fickor.
Lars Rudolfsson har regisserat en hisnande uppsättning där musiken är integrerad inte bara med människorna utan också med gårdens djur.
Benny Andersson låter sin musik blanda nordiskt vemod med pop, kabaret-, zigenar- och cirkusmusik, allt efter vad som handlingen fordrar. När kvinnorna har kommit till gården har också musiken och sången kommit. Björn Ulvaeus sångtexter ger Anderssons musik exakt rätt ton för varje tillfälle. Till det musikaliskt fulländade bidrar också femmannaorkestern som sitter på höloftet.
Man kan tycka att första halvtimmen är litet släpig och pratig medan djuren mest visar upp sig. Sedan får föreställningen en alldeles egen ton som sitter kvar länge.
Bland det bästa som går på Stockholms teatrar just nu. Väl värt att se.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2013-02-24