Sthig Jonasson
Hantverkarna, Dramaten

När hantverkarna tar över

Scen: Dramaten
Pjäs: Hantverkarna
Författare: Line Knutzon
Översättning: Jan Henrik Swahn
Regi: Gösta Ekman
Scenografi och kostym: Peder Freij

Medverkande: Jennie Silfverhjelm, Johan Holmberg, Örjan Ramberg, Thérèse Brunnander, Olle Jansson, Malin Arvidsson, Christoffer Svensson, Filip Alexanderson, Anita Wall, Jonas Bergström, Pierre Wilkner

Speltid ca 2 tim. 30 min.

 

”Hantverkarna” på Dramatens stora scen handlar om det intellektuellt urbana medelklassparet Manfred och Alice som flyttat ut på landet och köpt ett nedlagt församlingshem där de ska förverkliga sin bostadsdröm. Med ett gäng hantverkare som skall sköta renoveringen blir projektet en utdragen mardröm. Det som skulle vara klart på lördag försenas och försenas. Efter fyra månader är huset att betrakta som en ruin. Byggfelen blir bara fler och kostsammare, medan Manfred och Alice blir alltmer desperata, t.ex. för att väggen till toan plötsligt är försvunnen och att yttertrappan aldrig kommer på plats.
Det är som att se TV-programmet ”Fuskbyggarna”. Fast Dramatens hantverkare har ändå inte kopplat in varmvatten i toalettstolen – som verklighetens inkompetenta hantverkare gjort.
Problemet med pjäsen ”Hanverkarna” är att danskan Line Knutzons text inte har mycket till bett och att den kaotiska situationen inbjuder till farsspel. Visserligen har regissören Gösta Ekman undvikit de flesta av farsens fåniga fallgropar, men uppsättningen lyfter inte riktigt – varken till svart fars eller till mordiskt drama.
Skådespelarna sliter med den rätt hopplösa texten: Johan Holmberg är utmärkt som den olycklige husägaren Manfred som med dystert stenansikte betraktar den tilltagande förödelsen. Jennie Silfverhjelm som Alice är mer handlingskraftig och drar sig inte för att bokstavligt talat gå över lik för att få vara evigt lycklig i ett fint och stiligt hem. Örjan Ramberg som hantverkarbasen Glen dras ibland med ett dåligt samvete och har stora problem med arbetsledningen och det odugliga gänget hantverkare som aldrig gör rätt.
När Anita Wall som Manfreds ampra mor dyker upp för några dagars besök förstår man varför Manfred blivit som han blivit. Manfred och Alice hetsas också av de ekonomiskt oberoende Karl och Margareta (Filip Alexandersson och Thérèse Brunnander) som oavbrutet köper och säljer ett hus här, en lägenhet där. Karl ids inte lyssna på sin hustru som ideligen går in i sig själv – inte i ett inre rum utan hon har en hel lägenhet inne i huvudet. Som hon ibland renoverar – utan problem.
Peder Freiijs scenografi visar ett hus som vid varje scen får alltmer fel och skavanker.
Man behöver ju inte övertolka den här ganska enkla pjäsen. Hantverkarna” är bara en stunds underhållning. Och det är väl också OK.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto: Johan Ljungström

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-03-15