Sthig Jonasson
Hamlet, Klarascenen

Hamlet, inte helt lyckad förtätning och förkortning

Scen: Stockholms stadsteater, KLarascenen
Föreställning: Hamlet
Text: Willliam Shakepeare
Översättning: Britt G Hallqvist
Bearbetning: Karen-Maria Bille och Katrine Wiedemann
Regi: Katrine Wiedemann
Scenografi och kostym: Maja Ravn
Ljus: Linus Fellbom
I rollerna: Gustaf Skarsgård, Jakob Eklund, Katarina Ewerlöf, Sven Wollter, Francisco Sobrado, Lisa Werlinder, Shebly Niavarani, Rolf Lydahl, Richard Forsgren
Spelas t.o.m. 16 april 2010. Speltid: ca 2 tim. 30 min. en

 

Stockholms stadsteater inleder firandet av sitt 50-årsjubileum med Shakespeares stora drama ”Hamlet”. För att kunna berätta något om vår samtid är handlingen förkortad och förtätad. Det gör visserligen historien effektivare, men samtidigt trivialiseras den när flera av dramats aspekter försvunnit.
Ramhandlingen är den vanliga och pjäsen utspelas i kungariket Danmark i en svunnen nutid med drag av 1940-taletets mode med snygga fodral för drottningen, uniformer för maktens män och golfbyxor av äppelknyckarmodell för de halvstora gossarna. Den gamle kungen är död och hans son, prins Hamlet, är rasande: hans mor, drottning Gertrud, har gift om sig med svågern, Claudius, som övertagit kungatronen. Faderns vålnad – som bara är en röst i Hamlets huvud – avslöjar att Claudius mördat honom och uppmanar Hamlet att ta hämnd. Efter det väntar Hamlet bara på rätt tillfälle för sin hämnd och kungen är misstänksam. När Hamlet ”råkar” döda hovmannen Polonius, som är ex-flickvännen Ofelias far, är det bara för mycket – hon dränker sig. När Ofelias bror Laertes kommer för att hämnas sin far och syster randas slutuppgörelsen som blir ödesdiger för alla inblandade.
Tragedin om Hamlet förvandlas lätt till en såpa som handlar om precis allting: krig och fred, politik och makt, familj och samhälle, kärleksliv och vänner, hat och hämnd gärna med en ordentlig dos hedersvåld, förnuft och vansinne, äkthet och förställning. Regissören Katrine Wiedmann duckar undan den värsta såparisken genom att göra Hamlet galen och allt som sker är ett resultat av hans galenskap. Det här förenklar Hamletfiguren till en sorts hämnare utan självkontroll, sådana som filmerna är fulla av.
Gustaf Skarsgård gör titelrollen med både djup och med en märkligt påtaglig ytlighet. Skarsgårds Hamlet är en skicklig manipulatör. Hans verklighetsuppfattning och självbild är förvridna och han är fullständigt oberäknelig i sin galenskap. Han hör vålnaden som en röst och hans ende kompis, Horatio, är ett hjärnspöke lika verklig – eller overklig – som faderns röst. När vålnaden genom rök och dis talar till Hamlet mimar Horatio till vålnadens ord. Horatio spelas återhållet av Shebly Niavarani.
Hamlets ex-flickvän Ofelia orkar inte riktigt bryta med prinsen utan är kvar i en tom och känslolös relation, som till slut blir för mycket för henne. Lisa Werlinder gör Ofelia till en lätt nojig tonåring som, utan att vilja det eller ens förstå det, blir dramats katalysator. Ofelias bror Laertes, spelad av Francisco Sobrado, drivs av en lika stor hämndlystnad som Hamlet och är en lika dålig fäktare. Deras uppgörelse är en tafflig värjduell.
Jakob Eklund gör kung Claudius tydlig och enkel: en man med total makt, som han inte gör så mycket av. Han är oengagerad i allt annat än i sin misstänksamhet mot Hamlet. Det stora problemet med den här uppsättningen är att kvinnorollerna – och de är bara två – har marginaliserats och förytligats. Det drabbar Katarina Ewerlöfs drottning Gertrud. Hon är mer en uttråkad lyxhustru än drottning av Danmark. Av de övriga personerna har förkortningarna och strykningarna gjort också deras roller platta och enkla. Inte ens Sven Wollter lyckas ge sin Polonius något djup och som dödgrävare är han en onödigt komisk figur.
Scenen är avskalad: anonym, tom och mörk med projicerade bilder i fonden. Det är den minimalistiska scenografin och Linus Fellboms suggestiva ljussättning som ger djupet i den här föreställningen. Och som trots allt gör den sevärd.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto: Johan Ljungström

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-01-11