Sthig Jonasson
Gustav III, Operan

Kungliga balettens kungahyllning
Scen: Operan Stockholm
Balett: Gustav III
Koreografi: Patrice Bart
Musik: Carl Maria von Weber och Joseph Martin Kraus
Libretto: Erik Näslund
Scenografi: Elisabeth Åström
Kostym: Lars Wallin
Ljus: Linus Fellbom
Dirigent: Ermanno Florio
Dansare: Jan-Erik Wikström, Jenny Nilson, Anna Valev, Nikolaus Fotiadis, Pascal Jansson, Avetik Karapetyan, AdiLiJiang Abudureheman, Gina Tse, Jens Rosén, Katja Björner, Eunsun Jun, Irina Laurenova, Andy Rietschel, Christian Rambe m.fl.
Avslutande pas de deux: Nadja Sellrup, Andreey Lenonovitch
Kungliga Baletten
Kungliga Hovkapellet
Spelas t.o.m. 31 augusti. Speltid: ca 2 tim. 35 min.

På Stockholmsoperan hyllar nu Kungliga Baletten sin stiftare och välgörare med den storslagna nyskrivna helaftonsbaletten Gustav III. Koreografen Patrice Bart, från Parisoperan, har skapat en krävande och dynamisk balett som i tretton scener både skildrar dåtidens hovnöjen och den enväldige monarkens nyckfulla maktutövning som i tidens frihetsanda drev fram attentatet på operamaskeraden den 16 mars 1792.
Med Erik Näslunds libretto, med Lars Wallins överdådiga kostymer, med Elisabeth Åströms rena scenbild och med ljusgeniet Linus Fellboms ljussättning fanns förutsättningar för en högdramatisk balett, men den blir litet urholkad av att Patrice Bart inte till fullo utnyttjar historiens inneboende dramatik.
Jan-Erik Wikström dansar titelrollen som den verklighetsflyende monarken som känner omgivningen krav allt mer tyngande. Jenny Nilsson som den övergivna och negligerade unga drottning Sofia Magdalena, och Anna Valev som den svartsjuka, dominanta änkedrottning lägger en säker dimension av hovintriger till handlingen. I utkanten rör sig de tre sammansvurna allt närmare kungen.
Som helhet är ”Gustav III” en vacker balett där Patrice Bart lagt fokus på kungens kärleksproblem och hans kärlek till teatern. Men operabalen närmar sig och Ankarström har pistolen laddad och klar.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-04-14