Sthig Jonasson
Gröna hissen, Fredriksdalsteatern

Från fylla till baksfylla

Scen: Fredriksdalsteatern, Helsingborg
Fars: Gröna hissen
Text: Avery Hopwood
Översättning och bearbetning: Jan Richter
Regi: Anders Albien
Scenografi: Sture och Emanuel Petersson
Kostym: Marianne Lunderquist
Koreografi: Sabina Söder
Sångtexter: Kalle Rydberg
Medverkande: Eva Rydberg, Johan Ulveson, Fredrik Dolk, Anna-Lena Hemström, Birgitta Rydberg, Mikael Ahlberg, Robert Rydberg, Kalle Rydberg, Kristian Nielsen
Sånggruppen The Elevators
Spelas t.o.m. 29 augusti. Speltid ca 2 tim. 30 min.

De flesta farser bygger på en präktig gammaldags dubbelmoral där sprit och sex är svåra frestelser. Vänsterprassel får under inga omständigheter avslöjas, samtidigt är just vänstrandet oemotståndligt lockande.
Den nästan 100 år gamla farsen "Gröna hissen” är inget undantag, men i Anders Albiens uppsättning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg har den fått en litet vassare vinkling än vanligt. Till det bidrar också Jan Richters elegant kvicka översättning.
Handlingen är förlagd till en vanlig vardagskväll 1945 i Hälsingborg. I ett finare hyreshus bor Alice och Bosse. Hon är missnöjd med att Bosse är så ohemult tråkig och förutsebar, så i stället för att vara hemma går hon på teater med sin beundrare Willy. Hon har glömt att grannarna Johan och hans ängsligt snipiga hustru Wiwianne kommer på middag. Men John ”måste” ge sig av till ett viktigt ”styrelsemiddag”. Kvar blir Bosse och Wiwianne och en innehållsrik barvagn. De bestämmer sig för att roa sig själva och ta en drink. Eftersom varken Bosse eller Wiwianne är vana att blanda drinkar blir det för mycket av allting. Berusningen infinner sig snabbt. När Alice, Willy och Johan dyker upp bryter allt samman i gräl och hot om dubbla skilsmässor – som i en bättre familjetragedi av Lars Norén. Dagen därpå randas med två präktiga bakfyllor.
Om pjäsen är tunn och både tillfyllnandet och andra aktens bakfylla är utdragna så ger Johan Ulveson och Eva Rydberg fart åt historien med lysande och vältajmat samspel som det omaka paret Bosse och Wiwianne. Ulveson formidabel som den perfekte och tråkige Bosse som inte förstår inte varför hans äktenskap håller på att gå åt pipan redan efter tre år. Men det är ingen enkel parodi på en hyperkorrekt tjänsteman – Ulveson lägger till en djupt mänsklig dimension mitt i fyllan och bakfyllan. Eva Rydberg har fått en värdig motspelare till sin säkra replikföring och frenetiska plastik och Wiwianne är här litet mer än bara den ängsliga hemmafrun som beundrar sin man kopiöst.
Att se Ulvesons och Rydbergs vältajmade spel är som att se själva grundidén med just fars.
I övriga roller ser vi Fredrik Dolk som den uppblåste och självbelåtne John som tror sig vara oemotståndligt charmig, vilket också Mikael Ahlbergs Willy tror sig vara – bägge har fel. Anna-Lena Hemström gör den paranta och uttråkade högborgerliga Alice som blir både arg och förbluffad när Bosses och Wiwiannes nattliga orgie avslöjas. Det hade hon aldrig trott om Bosse. Birgitta Rydberg i rollen som hembiträdet som ser och hör allt, men inte berättar visar henne som en fullt utvecklad komediennne. Lägg så till en jitterbuggande fästman, två urbota lata stadsbud och en sång- och dansgrupp som i år kommer litet i skymundan. Då har man ännu en succé på Fredriksdal som nästan kan mäta sig med den hittills oöverträffade ”Den stora premiären” från 2007. biljettpengen.

  Sthig Jonasson
PS. Gröna hissen blandas sålunda: Lägg några iskuber i ett Collinsglas (högt och smalt). Häll i 2 cl grön Curaçaolikör och 4 cl gin, fyll på med Pommac (eller Champis, eller vitt mousserande eller lyxa till det med champagne). Garnera med en tunn citronskiva. Stick ner ett sugrör och lägg i några russin.
Se hur russinen åker hiss upp och ner i glaset.
Hissen går fortare med grön Chartreuse i stället för Curaçao.
Ett nyktrare alternativ är Festis Cactus Lime med litet sodavatten.
 
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd den 2010-07-06