Sthig Jonasson
Strindbergs Fordringsägare, Uppsala Nya Teater

Fordringsägare i Uppsala

Scen: Teater Blanca, Österplan 1, Uppsala
Pjäs: Fordringsägare
Författare: August Strindberg
Regi och bearbetning: Daniel Cramér S.
Skådespelare: AnneLee Vikner, Daniel Cramér S., Leif Åman

Uppsala Nya Teater sätter upp August Strindbergs kammarspel ”Fordringsägare” på Teater Blanca. Ett utmärkt val för tre samspelade roller. Strindbergs pjäs från 1888 är ett drama om kärlek, svartsjuka och skuld.
På scenen finns ett kombinerat ateljé och hotellrum där spelet försiggår. Den lilla avgränsade spelplatsen gör spelet koncentrerat och förtätat.
På en bohusländsk badort möter Adolf (Daniel Cramér S.) och hans maka Tekla (AnneLee Vikner) oförmodat Teklas hämndlystne exmake Gustaf (Leif Åman). Gustaf tränger sig in mellan makarna och kräver på något sätt återbetalning för sitt havererade äktenskap med Tekla. Konstnären Adolf är en svag karaktär som under trycket från den självmedvetna Tekla har drabbats av en traumatisk skaparkris, som han försöker lösa med att gå från målarkonst till skulptur.
Det finns en stundtals ganska underhållande ton i föreställningen, som en ironisk drift med Strindbergs dramer och som en nutida kommentar till hans utläggningar om skillnaden mellan män och kvinnor – både fysiskt och psykiskt.
Uppsala Nya Teaters tre skådespelare lyckas ge den rätt tunna intrigen liv. AnneLee Vikner låter Teklas repliker fara omkring litet vilset, utan att fastna – varken på Adolf eller på Gustaf. Daniel Cramér S. understryker Adolfs oförmåga att förstå vare sig Gustaf eller Tekla. Leif Åman är bra som övermänniskan Gustaf som plockar isär Tekla och Adolf, men som till slut visar sig vara lika hud- och försvarslös som de.
Grundfrågan är: Vilket pris betalar Tekla för att få leva sitt eget liv, som författare och som jämställd med mannen. Vad betalar hon för sin frihet och vad betalar Adolf när han inte vill släppa henne som han älskar. Trots att hon verkar göra alltför mycket för att inte bli älskad av honom.
Men Strindbergs fråga om priset för frihet får inget svar. Den här gången heller...

  Sthig Jonasson
   
   
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-02-15