Sthig Jonasson
Dumb Show, Dramaten


Obehagligt mediaspel
Scen: Dramaten
Pjäs: Dumb Show
Författare: Joe Penhall
Översättning: Marc Matthiesen
Regi: Kjersti Horn
Kostym: Sven Haraldsson
Skådespelare: Reine Brynolfsson, Kristina Törnqvist och Tomas Hanzon

Speltid: 1 tim 40 min.

Kvällspressen beskylls ofta för att vara kändisfixerad och gärna kladda i människors privatliv. Tabloidpressens kändisbevakning är ibland en märklig blandning av hyena och moralisk panik. Det går lätt att hitta artiklar och uppslag om t.ex. någon ”Lets dance”-tjejs sammanbrott och tårar mot (o)rättvisa dansdomare.
Men alla övertramp avfärdas regelmässigt av kvällspressen själv ofta med hänvisning till en anonym, men intresserad, läsekrets. Vilket också upplagesiffrorna pekar på.
Kändisar och press lever i en svårfångad och rätt snaskig symbios – utan press inga kändisar och pressen behöver kändisarna för att hålla upplagan uppe, och ju mer som skrivs desto mer lockar kändislivet wannabees. Det viktiga är inte om det som skrivs är sant utan om det säljer. Och att sälja är de specialister på.
Det är inte att undra på att Joe Penhalls pjäs ”Dumb Show” som skildrar just kändisjournalistikens värsta avarter inte blev särskilt uppskattad av kvällspressen när den spelades på Elverket. Men publiktrycket blev så hårt att pjäsen – som egentligen är ett kammarspel – flyttades till Dramatens stora scen.
Det handlar om den folkkäre ståuppkomikern Barry som utsätts för en avancerad konspiration där han med sprit och sexinviter lockas avslöja en minst sagt tvivelaktig sida med droger och sexism. Det Barry trodde är vanliga bankmänniskor är i själva verket journalister utrustade med dold kamera och hemlig mikrofon som skall vända ut och in på hans äktenskap, hans missbruk och hans depressioner. Kort sagt Barrys privataste privatliv.
Men bland alla elegant turnerade repliker riskerar pjäsens mediakritik att tunnas ut och att göra Barry till ett offer, men han är också en del av en industri som säljer kändisar och han är till slut beredd att sälja sin hustrus död mot ett maffigt arvode.
Reine Brynolfssons Barry är en bitsk, men litet naiv komiker som blandar skämt med inte helt rumsrena sanningar. Det är en mycket skicklig gestaltning av en man som får sin karaktär av ideliga kompromisser och litet slirande på sanningen. Kristina Törnqvist och Thomas Hanzon spelar kändisjournalisterna som iskallt är ute för att manipulera Barry. De blir närmast parodiskt empatilösa mediamonster som tror sig ha ett moraliskt övertag mot Barry.
Det är ett skickligt och mycket obehagligt spel där alla och allt är till salu – om priset är det rätta. besatt.

 

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2009-01-13