Sthig Jonasson

Det går an, Parkteteatern


Sara videbeck och Alfred och kärleken

Scen: Parkteatern
Pjäs: Det går an
Författare: Carl Jonas Love Almqvis0
Dramatisering: Susanne Marko
Regi: Philip Zandén
Skådespelare: Hanna Alström, Ulf Stenberg, Bashkim Neziraj , Birgitta Johansson
Spelas under Eken i Galärparken 19–29 juni samt 5–24 augusti. Speltid: ca 90 min.

Stockholms Parkteaters nya sommaruppsättning är Susanne Markos dramatisering av Carl Jonas Love Almqvists korta roman ”Det går an”, från 1838, i regi av Philip Zandén.
En torsdagsmorgon i juli avgår ångaren Yngve Frey från Stockholm till Arboga. Redan från resans början lägger sergeanten Albert märke till den unga kvinnan Sara Videbeck, en glasmästardotter som varit i Stockholm i affärer. Sedan utspelas historien under resan från Stockholm till Saras hemstad Lidköping över Arboga och vidare förbi exotiska platser som Fellingsbro, Glanshammar, Örebro, Kumla, Vretstorp och Mariestad. Under resan uppstår tycke med en del komplikationer mellan Albert och Sara. Hon är inte något våp utan en rationellt tänkande självständig affärskvinna med en totalt osentimental syn på tillvaron och kärleken. Albert däremot har en mer romantisk uppfattning om kärleken.
Sara hävdar att det kristna och borgerliga äktenskapet är ett hot mot individens möjligheter till lycka och bör ersättas av en fri förbindelse på lika villkor. Det var en idé som väckte uppseende och förtrytelse i Almqvists samtid.
Almqvist skriver i tätt samförstånd med läsarna vilket Philip Zandén tagit fasta på när han laddat historien om glasmästardottern och sergeanten med ett nytt perspektiv och blinkningar till andra litterära verk och till vår egen tid. Nu är inte samlevnadens problem närmare sin lösning än på Almqvists tid och många äktenskap är väl inte lyckligare nu än då.

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-06-18