Sthig Jonasson
Den flygande holländaren, Folkoperan

Opera som går i kvav

Scen: Folkoperan, Stockholm
Opera: Den flygande holländaren
Musik och text: Richard Wagner
Efter Heinrich Heine
Svensk text: Magnus Lindman
Musikarrangemang: Carl-Axel Dominique, Jonas Dominique
Elektroakustisk musik: Mats Lindström
Regi: Melanie Mederlind
Scenografi: Anne Ehrlich
Ljus: Carina Persson
Musikalisk ledning: Bo Wannefors
Pianister: Bo Wannefors, Johan Ullén och Henrik Löwenmark
Elektronmusiker: Cecilia Josefson
Sångare: Kosma Ranuer, Susanna Levonen, Mats Carlsson, Mattias Milder, Fredrik Strid, Matilda Paulsson
Folkoperans kör

I år är det 200 år sedan Richard Wagner föddes och Folkoperan sätter upp hans romantiska opera ”Den flygande holländaren" i en totalt dekonstruerad version i regi av Melanie Mederlind och orkestersatsen transkriberad för tre flyglar av Jonas och Carl-Axel Dominique. Partiturets stormvindar och havsdån illustreras dessutom av elektroakustisk musik. Men operans musik känns uttunnad och torftig. Då hjälper det inte att Folkoperan engagerat en rad bra och kompetenta sångare. Det är en föreställning med mycket litet av handling och skådespel.
På Folkoperan är historien om den förtappade kaptenen som måste segla på havet till den yttersta dagen närmast oskönjbar. Det är ju ett rätt dystert öde och holländarens eländiga seglats kan bara brytas om han möter en kvinna som lovar honom trohet – och som håller sitt löfte. Mannens själ blir alltså förlöst av en kvinnas kärlek. Romantiskt så det förslår.
En stormpiskad natt möts holländaren och den norske skepparen Daland som fascineras av den mystiske och rike kaptenen. När Daland avslöjar att han har en dotter, Senta, blir holländaren intresserad och följer Daland hem.
Senta tror på den gamla sägnen om holländaren och drömmer om att bli den kvinna som frälser den förtappade kaptenen. När så när Senta möter den olycklige kaptenen och får reda på att fadern lovat bort henne, eller snarare sålt henne, som brud till holländaren dumpar Senta helt osentimentalt sin präktige fästman Erik och svär holländaren evig trohet.
Kosma Rauner ger holländaren en koncentrerad inlevelse, han blir en tragisk figur, mer ömkansvärd än farlig. Susanna Levonen som sjunger Sentas roll har både röst och utstrålning nog för att ge kraft åt Sentas mer överspända partier, som när hon i extatisk klarsyn är övertygad om att holländaren skall räddas genom henne. Att den självständiga Senta egentligen har dålig koll på verkligheten markeras av att hon hela tiden fotograferar – kameralinsen blir som en skärm mellan henne och verkligheten. Hon fotograferar verkligheten, men bilderna blir aldrig verklighet – bara avbildningar av verkligheten.
Mot operans slut går Senta ur sin roll och frågar en av pianisterna: ”Är det min död, eller min död?”
Mattias Milder gör den norske skepparen Daland som är så girig att han utan särskilda betänkligheter lovar bort sin dotter till den minst sagt tveksamme och dystre främlingen. I sin lilla biroll är Mats Carlsson är bra som den veke Erik som Sentas exfästman.
På fonden projiceras den latinska frasen ”Per aspera ad astra” ("Mot stjärnorna genom svårigheter"), men det har inte någon särskild betydelse i operan. På fonden projiceras också svårtydda brottstycken av texten utan att det ger något stöd till förståelsen av operan.
Scenografin består av staplar med lastpallar, på en ligger en oljeskadad död svan som ett offer för miljöförstöringen. Senta smeker den döda svanen och försöker sedan förgäves tvätta av sig oljan, ungefär som Lady Macbeth försöker skrubba av sig kung Duncans blod.
Under första akten sveper en fyr oupphörligt över salongen och vid varje svep blir koncentrationen på musik och sångare allt mindre. I andra akten blir publiken istället distraherad av två belysta fläktar som ger skuggbilder på scenens väggar.
Med starka invändningar mot om en minimalistisk scenografi, det konsertanta utförandet och bristen på skådespelande blir ”Den flygande holländaren” ett projekt som går i kvav.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2013-02-24