Sthig Jonasson
Den lilla sjöjungfrun, Dramaten
Årets familjeförställning - saga av H.C. Andersen
Scen: Dramaten
Pjäs: Den lilla sjöjungfrun
Dramatisering: Kajsa Giertz och Marian Stenmo, efter H.C. Andersens saga
Regi och koreografi: Kajsa Giertz
Scenografi och kostym: Sven Dahlberg
Ljus: Linus Fellbom
Musik: Leif Jordansson
Medverkande: Ellen Jelinek, Malin Ek, Filip Alexanderson, Bernard Cauchard, Anna Björk, Jennie Lindström, Karin Huldt, Andrea Svensson, Magdalena Eriksson, André Kaliff, Sanna Sundqvist, Marianne Vassbotn Klasson, Robert Noack, Elin Roslund, Emelie Wallberg
Spelas t.o.m. 20 februari 2011. Speltid ca 2 tim.

Årets familjeföreställning på Dramaten är en spännande och storslagen dramatisering av H.C. Andersens saga ”Den lilla sjöjungfrun”. I sagans form får vi följa en ung flickas vuxenblivande.
Långt nere i havets blåaste djup lever havsfolket. Där finns en liten sjöjungfru som har sällskap av en hel rad systrar. När hon fyller 15 år simmar hon för en dag upp till ytan för att se sig om i världen. När den lilla sjöjungfrun kommer upp räddar hon en ung vacker prins från att drunkna.
När sjöjungfrun kommer tillbaka ner till sin havsfamilj kan hon inte glömma den vackre prisen och hon längtar efter ett liv som människa. Sjöjungfrun längtar så mycket att hon vill riskera att bli olycklig bara för chansen att finna lyckan. För att bli en människa måste hon offra sin röst och i stället för sin glänsande fiskstjärt får hon två ben.
När sjöjungfrun kommer tillbaka till världen ovanför vattenytan träffar hon åter den vackre prinsen, som tar henne hem till slottet där en rad högpannade hovmän sprätter omkring. Visserligen tycker prinsen om den stumma flickan, men när han träffar grannlandets prinsessa blir han störtförälskad och förstår inte sjöjungfruns sorg. Hennes lycka försvinner som vågskum.
Ellen Jelinek gör sjöjungfrun precis så sökande som en ung flicka kan vara. Hon är en helt vanlig flicka och vi får följa hennes väg till insikt om sin egen vilja. Filip Alexanderson som prinsen är mest en rätt töntig och självupptagen tonåring. Anna Björk tar ut mesta möjliga ur sin roll som grannlandets prinsessa. Imponerande är Malin Ek som gör rollerna som sjöjungfruns farmor och som havshäxan, som omgiven av sitt hov med slemmiga polyper, förstår att utnyttja den lilla sjöjungfruns längtan till ett annat liv.
”Den lilla sjöjungfrun” är en vacker och dansant föreställning som väcker fantasin till liv hos både barn och vuxna. fullkomnad.

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-12-15