Sthig Jonasson
Som Om och Fröken Julie, Operan

Hyllning till Birgit Cullberg

Scen: Operan
Baletter: Som om och Fröken Julie

Som Om
Koreografi: Johan Inger
Musik: Stefan Levin
Scenografi och kostym: Mylla Ek
Dansare ur Cullbergbaletten

Fröken Julie
Koreografi: Birgit Cullberg (efter August Strindberg)
Musik: Ture Rangström
Scenografi: Sven X:et Erixson
Dansare: Nadja Sellrup, Dragos Mihalcea, Jeannette Diaz Barboza, Olaf Kollmannsperger, Christian Rambe, Magdalena Irigoyen, Jens Rosén, Hugo Therkelson
Kungliga Baletten
Spelas t.o.m. 5 februari. Speltid ca 2 tim.

 

EBirgit Cullbergs betydelse för svensk och internationell balett kan knappast överskattas. Hon levde mellan 1908 och 1999, men dominerar fortfarande den svenska konstdansen med sina verk, som inspiratör och genom sitt danskompani som hon grundade 1967. I år firar Kungliga Baletten och Cullbergbaletten Birgit Cullbergs 100-årsjubileum med ett gemensamt balettprogram som inleds med Johan Ingers ”Som Om” från 2005.
”Som Om” visar hur 13 dansare i en grupp möts som individer i både samspel och konflikter i ett gråtöcknigt universum med dröjande rörelser till Stefan Levins musik. Dansen sker kring och i en svart spegelglasad mur som sakta vrider sig i rummet, det är mycket suggestivt: mjukt och samtidigt kraftfullt med förtätade partiet som växlar med ögonskenliga svackor i det koreografiska temat.
Kungliga Baletten följer upp med Cullbergs egen ”Fröken Julie” som, när den kom 1950, var en chockerande sexig tolkning av Strindbergs drama som ångar av den förträngda och öppna lust som uppstår mellan adelsfröken Julie och betjänten Jean.
”Fröken Julie” utspelas en midsommarafton på en något förfallen herrgård där grevens dotter, fröken Julie, först dumpar sin veke friare och sedan siktar in sig på grevens betjänt, Jean. Medan gårdens tjänstefolk firar midsommar utspelas en allt intensivare sexscen i köket.
Nadja Sellrups Julie formligen lyser av odräglig ståndshögfärd. Hon dominerar männen med sin arrogans och sin ridpiska. När hon faller för sin passion till betjänten Jean, som är långt under hennes klass, rasar hennes värld samman. Medan Jean är en social klättrare som ser en chans till ett bättre liv. Dragos Mihalcea är en slickad, osäker Jean. Han är i underläge redan från början och blir aldrig något stöd i Julies uppror mot sitt instängda kvävande liv. Olaf Kollmannsperger, Christian Rambe och Jeannette Diaz Barbozas är utmärkta som Julies avpolletterade fästman, greven och kokerskan Kristin som själv aspirerar på Jean.
Sven X:et Erixsons naivistiska scenbild från urpremiären 1950 visar upp ett scenrum som inte direkt ångar av sex och åtrå. Värre är att Ture Rangströms musik, som pendlar mellan folkvisa och moderna tongångar, är förinspelad och låter lätt burkig. Det hade inte varit fel att låta Operans orkester fördjupa Cullbergs koreografi med levande musik.
Cullbergs balett ”Fröken Julie” är starkt dramatisk, men ändå: medan talpjäsen ”Fröken Julie” ständigt kommer i nya spännande uppsättningar med nya tolkningar, så har ingen koreograf gett sig i kast med den här historien med ny koreografi till ny musik. Det börjar bli dags nu.

 
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-01-20