Sthig Jonasson
Chicago, Norrköping

Chicago i Norrköping är värd en resa


Scen: Östgötateatern, Norrköping
Musikal: Chicago
Musik: John Kander
Libretto: Fred Ebb och Bob Fosse
Översättning: Stig Bergendorff
Regi: Mattias Carlsson
Koreografi: Mattias Carlsson och Cynthia Kai
Scenografi: Magnus Möllerstedt
Kostym: Robin Carlsson
Kapellmästare: Johan Siberg
Medverkande: Petra Nielsen, Karin Oscarsson, Richard Carlsohn, Liselott Lindeborg, Stefan Persson, Kajsa Berg, Karim Carlsson, Denny Lekström, Johan Klarbrant, Cynthia Kai, Louise Hafström, May Schjørlien, Maria Petersén, Johan Samuelsson, Linda Sjöberg
Orkester Spelas i Norrköping t.o.m. 27 november och från den 17 december till den 19 februari 2011 i Linköping.
Speltid ca 3 tim.

Just nu spelas musikalen ”Chicago” i Norrköping med lysande stjärnor och täta dansnummer. Uppsättningen är egentligen mer en musikalisk vaudeville än en musikal där handlingen är underordnad sång, musik och koreografi.
Scenen är Chicago på 1920-talet, som är precis som vi tror att det var då spriten flödade på illegala barer, då livet levdes snabbt och självförbrännande och då moral var ett svårt ord. Här finns allt: rättvisans förfall, mördare som går fria, smarta advokater som tror sig ha moraliska avlatsbrev och en press som frossar i konstgjorda kändisar och de sensationer de själva skapar. Kort sagt: En spegling av vår egen tid.
I centrum står två mörderskor, Roxie Hart och Velma Kelly som räddas från galgen av stjärnadvokaten Billy Flynn. Här handlar det inte om rätt och moral utan om vem som får de maffigaste rubrikerna när pressen levererar cyniskt känslopjunk till läsekretsen. Publicitet är bra för karriären och allt och alla kan köpas.
Scenografin är smart. Orkestern sitter på bakscenen och fyra stora ledskärmar med projektioner som följer skeendet på scenen. Imponerande. Sedan handlar det om artisteri – stort artisteri.
Karin Oscarsson som Roxie Hart är en blandning av korkad vulgaritet och streetsmartness. Enkelt och utan betänkligheter uppträder hon som rasande dumpad älskarinna, ångerfull mördare eller vacker blivande mor. Hepp! Nu är väl Oscarsson litet för tunn för att matcha Petra Nielsens Velma Kelly som arbetar hårt på sin karriär som stjärna via ett spektakulärt dubbelmord. Nielsen dominerar scenen och blir spelets nav. Både Roxie och Velma är livsfarliga och skrupelfria. Tillsammans är de vad publiken längtar efter.
Till deras hjälp står Billy Flynn, alla brottslingars vän – så länge de kan betala – och lika skum som sniken. Richard Carlsohn är en elegant och arrogant cyniker vars motto är: ”Allt är cirkus, hela världen – cirkus.” Han levererar falsk retorik och tomma fraser inför juryn och han vet hur man effektivt manipulerar pressen och gör en rättgång till en cirkus där tårar blandas med sexigt utspel. Richard Carlsohns advokat gör sig lika bra i elegant smoking som i kritstrecksrandig välpressad kostym – en framgångsrik man som man inte vill umgås med.
I fängelset regerar den sluga fängelsechefen Mama Morton, en magnifik Liselott Lindeborg. Mama Morton behöver inte styra med järnhand. Hon förstår att sko sig på ”sina” (fängelse)kunder och har ett behändigt litet nätverk av makthavare som gärna låter sig mutas för en tjänst och Mama tar bara en liten, liten transfereringsavgift mellan mutare och mutad.
Stefan Persson spelar Roxies övergivne och lurade make. Han är en osynlig Mister Cellofan som ingen ser – hederlig och lättlurad av Billy Flynns taktiska upplägg inför rättegången mot Roxie. Andra minnesvärda är Kajsa Berg som den översexiga ”Go-to-hell”-Kitty och en lättrörd kändisjournalist med en snabb, men litet tungfotad koloratur.
Och runt stjärnorna en ensemble av dansare och sångare som håller mycket hög klass – den kvinnliga mördartangon är ett av föreställningens toppnummer. Dessutom är utspelet inte så yvigt som det annars riskerar att bli.
I höstens nöjesutbud är Östgötateaterns ”Chicago” en höjdare, värd en resa.
Den spelas i Norrköping t.o.m. 27 november och från den 17 december till den 19 februari 2011 i Linköping.


  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-10-04