Sthig Jonasson
Carmen på folkparken, ValdemarsviksOperan

Carmen i inbördeskrigets Spanien

Scen: Grännäs Folkets park, Valdemarsvik
Opera: Carmen
Musik: Georges Bizet
Libretto: Henri Meilhac och Ludovic Halévy (efter Prosper Mérimée)
Bearbetning: Dag Ridderstedt
Regi: Maja Ridderstedt
Scenografi och ljus: Kevin Wyn-Jones
Kostym: Gunilla Pettersson
Dirigent: Bengt-Åke Lundin
Sångare: Eva Österberg, Mikael Fagerholm, Anna Eklund Tarantino, Stephen Svanholm, Mattias Milder, Elsa Ridderstedt, Elisabeth Haglund, Stina Lindberg, Roger Hasselberg, Mark Bartholdsson, Dag Ridderstedt
Flamencodansare: Gabriela Gutarra
Flamencogitarr: Patrik Bonnet Jaramillo ValdemarsviksOperans orkester och kör
Spelas t.o.m. 3 augusti. Speltid ca 3 tim 30 min.

ValdemarsviksOperan har tagit ett nytt grepp på dramat om zigenerskan som lockar den naive bondpojken i fördärvet. ”Carmen” har nu flyttat i tiden från slutet av 1800-talet till Sevilla under några månader 1936 då general Francos falangister nyss erövrat staden och deras maktutövning briserar i urskillningslös terror. Tobaksfabriken där Carmen och de andra zigenerskorna tidigare arbetade har nu blivit den lokala vapenfabriken.
I Maja Ridderstedts regi spelar ”Carmen” mot en fond av makt och förtryck – ett ödesdrama som går mot ett oundvikligt brutalt slut. Carmencita är mycket medveten om sitt värde och försöker sätta priset själv. Hon är vidlyftig och betalar villigt igen sina skulder i natura. Eva Österberg gör Carmen fräck och sensuell, hon har övermått av svärta och destruktivitet. Österbergs Carmen livsfarlig för alla som dras till henne. Det som gör det lätt för Carmen att locka den osäkre och svage Don José på avvägar är att hans trolovade Micaela är så ospännande. Micaela, som representerar det stilla vardagslivet, är ju faktiskt Carmens enda rival både om Don José och om publikens uppmärksamhet, men Anna Eklund Tarantino får liksom inget svängrum. I kampen om Don José förblir hon en lantlolla, även om hon till slut ställer allt på sin spets när hon tvingar Don José att välja väg.
Ålänningen Mikael Fagerholm gör här en utmärkt Don José. Han har nu sjungit rollen i fyra olika uppsättningar och har kunnat utveckla och fördjupa sin tolkning av den romantiske bondpojken som aldrig bort lämna sin hemby. Här har Don José enrollerat sig i falangistmilisen, inte av någon politisk övertygelse utan av opportunism, och kallas då följaktligen ”Kamrat José”. Det går åt skogen när han konfronteras med det hårda livet bland falangister och zigenare. Han dras obevekligt till Carmen och när han deserterar för att följa henne så bryts han ner av att ha svikit och en ohanterliga härva av plikt, modersfixering, kvinnoskräck och förödande passion. Kamrat Josés svartsjuka mot både hans överordnade Zuñiga och den elegante toreadoren Escamillo blir katastrofal för alla.
Mattias Milder är övertygande som Escamillo, toreadoren med framgångsvinden i ryggen. Han är en modern idol som inte bryr sig om politik utan njuter av sitt idolskap och han kan ge Carmen ett helt annat och mer spännande liv än vad José kan. Dag Ridderstedt är bra som den brutale och hänsynslöse falangistledaren Zuñiga. Bra är också Elisabeth Haglund och Elsa Ridderstedt som de två zigenerskorna Frasquita och Mercédès. Handlingen följs och kommenteras av den briljanta flamencodansösen Gabriela Gutarra och gitarristen Patrik Bonnet Jaramillo.
Uppsättningen är ett lyckat prov på vad operaentreprenören Dag Ridderstedt förmår att göra med små resurser. ”Carmen” spelas på dansrotundan i Grännäs Folkets park. Där är akustiken är litet lynnig, scenografin mycket enkel och spelet försiggår på dansgolvet medan publiken sitter på läktare som på en amfiteater. Det känns alldeles äkta. Utanför är en stor och välbefolkad campingplats.
ValdemarsviksOperans ”Carmen” i folkparken är alldeles avgjort värd en resa. Värmlandsoperans verkliga lyckträffar.

  Sthig Jonasson
 
Entrén till "Carmens" spelplats.  
 
Logerna.  
 
Anna Eklund Tarantina som Micaele och Mikael Fagerholm som Don José.  
 
Carmen (Eva Österberg) hetsar sina beundrare.  
 
  © Sthig Jonasson
Foto: Kerstin Ramdén

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-07-22