Sthig Jonasson
Blommor av stål, Vasan

Sex kvinnor på en skönhetssalong
Scen:Vasan, Stockholm
Teater: Blommor av stål
Författare: Robert Harling
Översättning: Klas Östergren
Regi: Emma Bucht
Scenografi: Zofi Nilsson
Ljus: Linus Fellbom
Kostym: Jaana Forman
Medverkande: Pernilla August, Suzanne Reuter, Gunilla Nyroos, Melinda Kinnaman, Cecilia Nilsson och Linda Ulvaeus Spelas t.o.m. 14 december. Speltid ca 2 tim. 30 min.

Amerikanen Robert Harlings pjäs ”Blommor av stål” som nu spelas på Vasan i Stockholm är en trivial banalitet men den är sevärd för den stjärnensemble som står på scenen: Pernilla August, Suzanne Reuter, Gunilla Nyroos, Melinda Kinnaman, Cecilia Nilsson och Linda Ulvaeus. Tillsammans gör de en mycket underhållande föreställning.
Det handlar om kvinnor på en skönhetssalong i en amerikansk småstad där de icke-närvarande männen jagar eller hinkar öl framför TVns sportprogram. På salongen frodas kvinnlig vänskap med skvaller, kärlek och tragedi. De sex kvinnornas besök på salongen blir andningshålen i deras vardagsliv – som publiken egentligen inte får veta så mycket om.
Salongens innehavare, Truvy, spelas av Cecilia Nilsson. Truvy har överseende med kundernas egenheter och har säker känsla för vad som passar sig i stilväg i den lilla landsortsstaden. I salongen har hon hjälp av Annelle som Linda Ulvaeus gör med fin känsla för en ung osäker kvinna som efter ett misslyckat äktenskap finner en ny kärlek och blir, självfallet, mycket lyckligare och öppnare.
Suzanne Reuter gör den medelålders förbittrade Ouiser. Reuters spelstil är inte den mest sublimt nyanserade, men hon firar triumfer med raka, snabba repliker som drar upp tempot när det ibland hotar att sackar. Gunilla Nyroos lyckas ge sin borgmästaränka Clairee en trovärdig light-cynisk framtoning med en inte så djup livsvisdom som hon utan förbarmande delar med sig av.
Melinda Kinnaman spelar den unga nygifta Shelby som i sin längtan efter barn blir gravid och riskerar sitt liv. Hennes mor, M'Lynn, spelad av Pernilla August är en psykolog som har svårt att släppa taget om Shelby.
Om regi och scenografi finns inte så mycket att säga, men det är litet märkligt att ljusmästaren Linus Fellbom för en gångs skull inte gör något stort väsen av sig. Det är en helt utslätad ljussättning.
”Blommor av stål” är alltför förutsägbar för att det skall bli några oväntade kast i den nästan obefintliga handlingen. Här är det de kvicka replikerna som gäller – och den här ensemblen missar inte en enda.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-10-25