Sthig Jonasson
Blåskäggs borg och Trouble in Tahiti, Operan

Två imponerande enaktare
Scen: Operan
Operor: Blåskäggs borg och Trouble in Tahiti
Blåskäggs borg
Musik: Béla Bartók
libretto: Béla Bálazs
Sångare: Terje Stensvold, Paulina Pfeiffer
Prolog: Birgit Carlstén
Trouble in Tahiti
Musik och text: Leonard Bernstein
Sångare: Ola Eliasson, Susann Végh, Klas Hedlund, Gunnar Lundberg, Beatrice Orler
Dansare: Carl Inger, Sophie Augot, Piotr Giro och Nils Närman Svensson
Barnstatist: César Kylberg
Scenografi och kostym: Mathias Clason
Regi: Mathias Clason Dirigent: Gregor Bühl
Hovkapellet Speltid: 2 tim 15 min.

Operan har lagt samman två enaktare till en lyckad helkväll. Det är Béla Bartóks enda opera ”Blåskäggs borg” och Leonard Bernsteins operamusikal ”Trouble in Tahiti”, som samsas om utrymmet. De är mycket olika men med samma tema: relationer och äktenskap i gungning.
Kvällen inleds med ”Blåskäggs borg”, från 1911, som både är en mångbottnad ond saga och ett relationsdrama med tydliga erotiska övertoner.
Riddar Blåskägg och hans nyblivna unga hustru Judit anländer till hans borg. I sin kärlek har hon lämnat allt bakom sig, men är inte medveten om vad som väntar henne när hon kommit in i den dystra borgen. Där möts hon av sju stängda dörrar som hon kräver att få öppna och hon tvingar Blåskägg att ge henne nycklarna. När hon öppnar dörrarna en efter en får hon en fasansfull inblick i hans historia i det ena rummet hemskare än det andra och allt är besudlat med blod. Judits kärlek svalnar och hon börjar misstänka att det inte står rätt till. Hennes misstanke bekräftas när hon bakom den sista dörren finner de tre tidigare fruarna. Hon gillar inte vad hon upptäcker och tar till en drastisk metod för att frigöra sig.
Terje Stensvold är kraftfull och skrämmande som Blåskägg. Han har auktoritet i sången, men hans agerande är stelt. Det är som om Blåskägg inte vet hur han skall bete sig inför Judits passionerade kärlek. Paulina Pfeiffer gör en stark tolkning av Judit som vet hur hon skall utforska Blåskäggs hemligheter och hur hon skall utnyttja sin lockande kvinnlighet för att nå sitt mål.
Mathias Clason, som debuterar som operaregissör, står också för scenografi och kostymer. Han har gjort Blåskäggs borg till ett dystert jugendslott med dekorativa slingor och ornament. Det är vackert men också artificiellt och precis så stendött som det måste vara i den miljön.
Efter paus är det dags för Leonard Bernsteins ”Trouble in Tahiti” från 1952 som är fylld av klanger från 1950-talets populär- och filmmusik. Det är en historia om ett olyckligt äktenskap i den amerikanska pastellfärgade förorten. Vem såg f.ö. senast en historia om en lycklig medelklassfamilj i en förort?
Det börjar med att en vokaltrio besjunger det trevna förortslivet, men sedan börjar allvaret. Det äkta paret Sam och Dinah grälar vid frukostbordet innan de går åt var sitt håll. Sam ser sig som en vinnare och är framgångsrik på jobbet, på gymmet och i handbollscupens finalmatch. Dinah går till sin terapeut och ser sedan filmen ”Trouble in Tahiti” som hon tycker både är fånig och usel. När makarna av en slump stöter ihop vid middagstiden ljuger de och säger att de har annat att göra för att slippa äta med varandra. Båda glömmer att sonen har en roll i skolans pjäs som de lovat se. Dinah och Sam är medvetna om att äktenskapet krisar, men de orkar inte göra något åt det. Till slut beslutar de sig i alla fall för att ta en kväll tillsammans och att se ”Trouble in Tahiti”.
Susann Végh är lysande som den frustrerade Dinah som drömmer sig bort i filmens fantasivärld, hur usla filmerna än är. De bekräftar i alla fall den amerikanska drömmen. Ola Eliasson är perfekt som ”vinnaren” Sam som i sitt äktenskap är en förlorare. Och vet om det.
Hovkapellet under Gregor Bühl får visa upp sin flexibilitet när de flinkt växlar mellan Bartóks intensivt expressiva musik och Bernsteins rytmik av bästa populärkulturella märke.
Imponerande.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2012-02-04