Sthig Jonasson
Berlin, Stockholms stadsteater


Umbärligt om och av brittisk dramatiker

Scen: Stockholms stadsteaters lilla scen
Föreställning: Berlin
Författare: David Hare
Översättning: Susanne Marko och Claes Englund
Regi: Philip Zandén och Susanne Marko
Scenografi och kostym:
Peter Holm Musik: Henrik Rambe
På scenen: Philip Zandén

Spelas t.o.m. 22 december 2009. Speltid: ca 1 tim. 15 min.

För 20 år sedan föll Berlinmuren. En historisk händelse som uppmärksammades på olika sätt – särskilt i Europa, kanske inte så mycket i resten av världen.
Det ligger en strävan efter att vara med som Stockholms stadsteater just nu spelar den brittiske dramatikern David Hares monolog ”Berlin” där Philip Zandén gör rollen som dramatikern på arbetsresa i Berlin.
Hare är mitt i en kris. Han tycker sig ha kört fast: i livet och i sitt författarskap. I Berlin kopplar han sitt eget gungande liv till den kris han tycker sig se i Berlin. I förlängningen ser han Europa som en kontinent i kris. Det är som om Hare vill göra sin alldeles egna livskris universell.
I Berlin möter dramatikern en modern europeisk storstad som varit och är centrum för Europeisk politik och ideologier: från Preusseriet via nazismen och Sovjettiden fram till dagens huvudstad i en av Europa stora demokratier. Men Berlin lever inte på sin historia. I dag finns det inga idéer längre i Berlin, det är livsstil som gäller, klagar Hare förtrytsamt. Och?
Han menar att efter Berlinmurens fall och DDRs kollaps 1989 fanns en unik möjlighet till internationella relationer bortom ekonomisk makt, ideologi och religion. Den sumpades. Men varför skulle världen förändras för att en gräns i ett delat europeiskt land föll? Är verkligen Europa världen?
Sir David Hares lätt radikala, politiskt hyperkorrekta dramatik har slagit an hos en medelklasspublik som vill känna sig smart och engagerad, men inte för mycket: radikal light räcker.
I ”Berlin” söker Zandén/Hare efter en urban själ, men när han tror sig ha funnit den visar det sig bara vara hans egna sjävcenterade manér.
”Berlin” är en trist och föga engagerande historia. Trots att Zandén är mycket bra som den krisande Hare är den umbärlig.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2009-11-13