Sthig Jonasson
Begär, Kullehusteatern


När skojare lurar varandra

Scen: Kullehusteatern
Pjäs: Begär
Text: Alexander Ostrovskij
Översättning och bearbetning: Jan Johannesson
Regi: Anita Ekström
Kostym: Annely Persson och Ewa Wallin
Medverkande: Pierre Lindstedt, Anne Kulle, Lisa Larsson, Calle Jacobsson, Ulf Drakenberg, Carl-Petter Montell

Spelas t.o.m. 8 augusti. Speltid ca 1 tim. 45 min.

I år gör Kullehusteatern sin sommarturné med en tät och mycket underhållande föreställning av Alexander Ostrovskijs satir ”Begär” från 1853.
Pjäsen utspelas i Moskva vid mitten av 1800-talet och handlar om hur den slipade och skrupelfrie köpmannen Simon Bolsjov planerar en fejkad konkurs som skall lura kreditorerna och förmera hans redan stora förmögenhet. Samtidigt letar hans dotter Olympiada, kallad Liposjka, efter en make, som gärna får vara en välbärgad adelsman. Det skulle bli ett socialt lyft för både far och dotter. Till sin hjälp i de ekonomiska tassemarkerna har Bolsjov en försupen advokat och i giftermålsplanerna en oduglig äktenskapsmäklerska, som inte heller tackar nej till ett glas – eller två. Men Boljsov blir blåst av sin ”ärlige” bokhållare och blivande svärson Lazarev, som gått i Bolsjovs skola och har lärt sig att aldrig betala fakturor och att leva på lånade pengar utan en tanke på att betala tillbaka. Alla rufflar, ljuger och bryter ingångna, men icke skrivna, avtal.
Skådespelarna gör genomgående goda prestationer med sina endimensionella roller, som i och för sig skulle kunna vara hämtade direkt från dagens ekonomiska liv. Med den ironiska ton som regissören Anita Ekström gett pjäsen blir den också en komisk kommentar till dagens girighet.
Pierre Lindstedt är utmärkt som den tölpaktige och översluge Bolsjov som både får vad han förtjänar och som inte förstår varför inte han skall kunna lura sina kreditorer när andra kommer undan med samma sak. För den giftaslystna dottern Liposjka är konsumtionen allt. Lisa Larsson gör henne till en slipad förhandlare när det gäller de äktenskapliga ekonomiska villkoren. Liposjka må lockas av fina titlar men till slut går inget upp mot en bra kredit.
Bolsjovs baksluge och manipulative bokhållare Elias Lazar görs av Calle Jacobsson med en fin och fullständigt avslöjande mimik och ett kroppsspråk som inte lämnar några tvivel på hans uppsåt. Han går från hunsad lismare till översittare på sekunden.
Anne Kulle som den misslyckade äktenskapsmäklerskan Agrafina är precis så självgod och penningkär som är passande. Ulf Drakenbergs brännvinsadvokat Rispolozhensky luktar sig till vodka redan i hallen och häller själv upp om ingen bjuder. Det är hans fumliga ekonomiska dubbelspel som blir Bolsjovs olycka, men själv tjänar han heller inte mycket på sitt spel. Den som nog kommer att klara sig bäst i det ekonomiska klimatet är den unge tjänaren Tisjka som tar till vara alla förflugna ord för framtida bruk. Carl-Petter Montell är utmärkt som en blivande samvetslös entreprenör.
Anne Kulle har påpassligt hittat en pjäs som ligger väl i tiden, nu när bonusregnet faller över både lyckade och misslyckade direktörer – oavsett konjunkturer. Jan Johannesson har gett den en översättning som ligger väl i tiden och Linda Kulle har producerat.
I ”Begär” går inte ekonomisk förslagenhet alltid går hem, men vem som till slut har vunnit, vet man egentligen inte.
”Begär” har Roslagspremiär den 30 juni på Gregersboda gård, Bergshamra och spelas därefter bl.a. på Pythagoras i Norrtälje, Gräddö, Rådmansö Furusund m.fl. platser. Sista föreställningen ges på Gregersboda den 8 augusti.
Det är bara att välja i vilken sommaridyll man vill se härlig teater!

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-06-27