Sthig Jonasson
Assins, Södra teatern, Kägelbanan

Kom hit och skjut en president

Scen: Södra teatern. Kägelbanan, Stockholm
Musikal: Assasins. Kom hit och skjut en president
Musik & sångtexter: Stephen Sondheim
Manus: John Weidman
Översättning: Ulricha Johnson
Regi: Staffan Aspegren
Scenografi och kostymer: Bente Rolandsdotter
Koreograf: Terry Etheridge
Dirigent: Hanna Sandman
Medverkande: Petter Isaksson, Joakim Jennefors, Felix Engström, Ole A Bolstad Bang, Michael Jansson, Karin Mårtenson, My Blomqvist Olsberg, Sonny Enell, Nils Bergstrand, Mattias Söderhielm
Speltid ca 1 tim. 50 min. (ingen paus)

När skådespelaren John Wilkes Booth den 14 april 1865 smög in i president Abraham Lincolns loge på Fords teater och sköt presidenten i huvudet från nära håll var han den förste av nio lönnmördare som varit ute efter amerikanska presidenter. Några har haft politiska motiv andra har bara varit förvirrade och några lyckades i sitt uppsåt.
I Booths fall var han en fanatisk sydstatare och slavanhängare och hade om än grumliga politiska motiv för sitt mord, som skulle följas upp av mord på vicepresidenten och krigsministern. Planerna misslyckades och Booth dödades vid gripandet och de övriga konspiratörerna greps och dömdes.
De nio attentatsmännen, två var kvinnor, har fascinerat den amerikanske musikalkompositören Stephen Sondheim till en musikal ”Assasins. Kom hit och skjut en president” där alla amerikanska lönnmördarna har samlats på scenen. Den spelades en kort tid på Södra teaterns kägelbana i Stockholm .
Det kan tyckas makabert, men betänkt att morkomplotter på scenen inte är ovanliga, t.ex. Verdis opera ”Maskeradbalen” handlar om mordet på Gustaf III.
Föreställningen börjar med att en sminkad berättare, klädd som Onkel Sam, leder publiken rätt in i historien som sedan spelas upp – utan de blodiga detaljerna. Tanken är att den amerikanska drömmen om framgång har resulterat i en rad galningar som mer vill hämnas om man inte lyckas leva upp till drömmen än ha haft en politisk agenda. Några undantag finns som Booth och anarkisten Leon Czolgosz som 1901 mördade president McKinley.
F.ö. kan man ju notera att president Gerald Ford klarade sig från två attentat. m komedin.


  Sthig Jonasson

 

 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2013-02-23