Sthig Jonasson
Änkeman Jarl, Klarascenen

Magnifikt spel av Hirdwall och Lindström
Scen: Klarascenen
Folkkomedi: Änkeman Jarl
Författare: Vilhelm Moberg
Regi: Göran Stangertz
Scenografi och kostym: Peter Holm
Medverkande: Ingvar Hirdwall, Marika Lindström, Kajsa Ernst, Lena Nilsson, Anders Johannisson, Åke Lundqvist, Joakim Gräns, Jan Mybrand
Dragspelare: Erik Fridell
Spelas t.o.m. 2 oktober. Speltid 2 tim. 35 min.

Vilhelm Mobergs ”folkkomedi” ”Änkeman Jarl” spelas nu på Stockholms stadsteaters Klarascen som vore det en teaterhistorisk utgrävning. Pjäsen hade premiär 1940, men utspelas 1936 som tidsmarkörerna ger besked om: Bromma flygplats invigs, Berlinolympiaden pågår och Hitler skränar i radion, men han stängs snabbt av. Här råder byns lilla värld, vad som finns utanför är långt borta.
Mobergs pjäs handlar om den nyblivne änklingen korpral Andreas Jarl, snart 70. Han har egen stuga, pengar på banken och två döttrar som ofta kommer på besök. Men livet som ensam är besvärligt: mat och tvätt ställer till förtret. Inte undra på att han spanat in grannen Gustava, nybliven änka. Hon, i sin tur, behöver hjälp med vedhuggning och annat karlgöra. Bägge är näriga och tänker att det skulle bli billigare med ett enda hushåll om man delar på ved, fotogen och hus. Att det inte blir lätt inser Andreas när Gustava flyttar in och omedelbart börjar möblera om: spottkoppen ut i farstun och stövelknekten in i garderoben.
Ingvar Hirdwall som Andreas Jarl och Marika Lindström som Gustava presenterar stjärnspel och ett nästan självlysande samspel. Hirdwalls Andreas Jarl är snål, slug, ironiskt genomskådande och mycket manipulativ. Gustava som är fast besluten att trygga sin ålderdom får av Marika Lindström ett stort måtta av kvinnlig list som hon utnyttjar både mot Andreas och den uppvaktande träskomakaren Mandus, utmärkt smilande spelad av Åke Lundqvist. Den komplikation som uppstår inför bröllopet är hur kostnaderna skall fördelas. Inför lysningskalaset har Andreas köpt kött och brännvin medan Gustava har bakat kaffebröd, 14 sorters kakor, minsann. Nu vill båda ha sina utlägg kompenserade och Mandus betraktar förnöjt det äktenskapliga grälet innan äktenskapet ens är i ingånget. Andreas döttrar och Gustavas son är mest intresserade av pengar och vill ha förtida uttag av arv med pengar och hus.
Äldsta dottern Hilma (Kajsa Ernst) är ett litet sorgligt och missnöjt livsöde medan den andra dottern Martina (Lena Nilsson) och hennes fästman, målaren Edvin (Anders Johannisson) nog klarar sig bättre och Edvin söker målningsarbeten i byn. Gustavas son Albert (Joakim Gräns) är också i behov av pengar och någonstans att bo om nu hans fästmö är på smällen och det är ont om lägenheter i stan och de är dyra. Barnen bekymrar sig också om bybornas moralpanik över att åldringarna flyttat samman utan att vara gifta.
Må vara att Mobergs skämt om manligt och kvinnligt är alltför mossiga för att bli annat än litet pinsamma och att det ekar litet tomt om replikerna, men ”Änkeman Jarl” lever genom Ingvar Hirdwalls och Marika Lindströms magnifika sam- och utspel. Det är en njutning att se.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2009-09-14