Sthig Jonasson
Livat i Parken, Vallarna, Falkenberg

Skoj på Vallarna

Scen: Vallarnas friluftsteater, Falkenberg
Fars: Livat i Parken. En förbaskat rolig folkparksfars
Text: Lars Classon och Torbjörn Karlsson
Regi: Lars Classon
Scenografi: Marianne och Peter Dillberg
Kostym: Marianne Lunderquist
Medverkande: Annika Andersson, Stefan Gerhardsson, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Thomas Hedengran, Sanna Ekman, Pär Nymark
Spelas t.o.m. 11 augusti. Speltid ca 2 tim. 40 min.

Vallarnas friluftsscen i Falkenberg är sedan länge sommarbuskisens huvudarena. Buskis kan vara vulgär och dum, vulgär men rolig eller faktiskt bara rolig. På Vallarna vet man aldrig åt vilket håll det går. Men i år är det mer skruvad fars än buskis. Och det är inte fel.
Sedan några år har en yngre teatergeneration tagit över Vallarna. Lars Classon har, tillsammans med Torbjörn Karlsson, skrivit manus och Lars har regisserat årets föreställning ”Livat i Parken”.
Som vanligt ställer Vallarna upp en rutinerad ensemble med Annika Andersson och Jojje Jönsson i spetsen. Årets rookie är Sanna Ekman, som smälter väl in i galenskapen.
Handlingen, i den mån den är skönjbar, utspelas sommaren 1985 på Åbackens folkpark, som är nedlagd sedan fem år och ser ut därefter. Nu är det dock meningen att den upprustad skall återuppstå med en konsert med den tyska operadiva Brunhild Müller. När hon anländer visar hon sig vara lika förfallen som parken. Problemet är att parkens nyöppning bara ligger en dag bort när föreställningen börjar. Det blir ett snärj.
Parkens ägare är en disponent som representeras på plats av den hårdföra räknenissan Eivor Stark som Annika Andersson gör till en skarp dam som ger order på en lätt släpig halländska. Att hon har knähunden Pinochet i sin handväska är roligt – ett tag. Stark drar på sin oduglige assistent Richard (Pär Nymark – en trevlig bekantskap). Han vill göra karriär, och det snabbt, utan att anstränga sig. Men till slut visar Richard sig förvånande nog vara fena med hammare och målarpensel.
Där finns också den välmenande Torsten (Tomas Hedengran) som oförsiktigt och på oklara grunder lovat sin hustru Gunilla (Sanna Ekman) Parken i 40-årspresent(!).
Den frilansande fotografen Harald Frisk (Jojje Jönson, som gör sin artonde säsong på Vallarna) gör en anslående entré genom att ramla genom scentaket ner på golvet som också ger efter. Innan han ger sig ut för att plåta operadivan. Siw Carlsson gör tyskan i guldstövletter, pälskrage och alltför tysk brytning.
Som om det inte var nog dyker det också upp en förrymd och obehaglig bankrånare (Stefan Gerhardsson) som letar efter pengar som han gömt i parken.
Eftersom det utspelas i mitten av 1980 talet har klädskaparen Marianne Lunderquist lagt ut en rad 80-talsmarkörer: hockeyfrilla, magväska, läderväst, vit blazer med överstora axelvaddar, dessutom har någon hittat en bärbar telefon från tiden, stor som en dokumentportfölj.
Dillbergarnas scenografi är som vanligt effektivt fiffig. Inför en häpen publik förvandlas Parken från förfallen till nyrenoverad på några sekunder.
En ljummen och regnfri sommarkväll på Västkusten är ”Livat i Parken” ett trevligt och lättsmält val. Pjäsen fordrar inte så mycket eftertanke. Den spelas på Vallarna t.o.m. 11 augusti.


  Sthig Jonasson

 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2013-07-22