Sthig Jonasson
möter Martin Stenmarck
 

Martin Stenmarck
1998-05-15

Den 25 april efter 143 föreställningar – praktiskt taget samtliga utsålda – spelades den sista föreställningen av West Side Story på Oscars.
Örebroaren Martin Stenmarck som spelade huvudrollen Tony har haft ett roligt och lärorikt år och satsar nu på sin fortsatta karriär.
För att prata litet om hans framtida planer träffas vi på en av Söders många krogar för att äta lunch. En varm vårdag äter vi rårakor med stekt fläsk och lingon.
Martin, som började sin artistbana på Wallmans salonger, börjar genast bära tallrikar, hämta dricka och kaffe innan jag ens hunnit beställa. Ingen av krogens övriga lunchgäster verkar veta vem han är eller ens titta efter en andra gång. Annars tycker Martin att han är hyfsat känd, men han är litet förbluffad över den rasande fart med vilken idoler skapas och försvinner.
Jag påpekar att Marshall McLuhan ju hävdade att i framtiden kommer alla att vara kändisar – i femton minuter. Och Martin hummar instämmande.
– Om man arbetar som artist måste man acceptera att man blir kändis. Det är en del av jobbet.
Men han vill inte bli ihågkommen som en som kom fram – och försvann – på slutet av 1990-talet. Därför ransonerar han sina framträdanden. Han ger få intervjuer och uppträder sällan i TV efter ett förfärligt program i ZTV som blev så fånigt att han inte ville se det själv.
På tal om West Side Story menar Martin att det har varit en lärorik period och han har utvecklat rollen som Tony. Det är inte samma föreställning sista gången som vid premiären. Det märktes också att han blev säkrare och fick bättre grepp om sin roll ju längre tiden gick.
– Det går aldrig att bli färdig med en roll. Det finns mer att finslipa, men jag är nöjd med min insats – så långt jag kom.
Han har tagit ett kliv uppåt i karriären, utan att ha blivit stämplad som musikalartist. Ändå är han märkligt oförändrad av vad som hänt. Han är fortfarande lika ödmjuk och lika euforiskt lycklig över att få ha göra Tony.
Under föreställningen gav han 100% och var totalt koncentrerad på sin roll och på publikens reaktioner. Då var han alltid Tony – vad som än hände.
Marin är generös mot sina kollegor och berömmer Bengt Dahlqvist, som ersatte den diskbråcksopererade Richard Herrey som Riff.
Det kändes bra från början. Bengt har en otrolig pondus och gav rollen som Riff en helt egen stil. Leendet blir bara större och större när han förklarar sin beundran för Ingvar Hirdvall, Karl Dyall, Maria Rydberg och Petra Nielsen. Så tar alla ord slut och han tar till sitt favoritord:
– Otroligt.
Visserligen var det litet sorgligt att West Side Story lades ner, men också att det kändes bra att sluta på topp, när den fortfarande drog en stor och entusiastisk publik. (Richard Herrey har sagt att vissa kvällar var det samma stämning som på en rockkonsert.)
Nog för att Tony är den bästa roll en musikalartist kan önska sig, men efter alla föreställningar blev Tony ändå ett skal som Martin nu vill lämna bakom sig.
Mest talar han om glädjen med att stå på scenen och göra något bra som är resultatet av hårt arbete.
– När jag gör något skall det fan bli bra.
Musikaliskt har Martin en närmast otrolig erfarenhet efter att praktiskt taget dagligen ha stått på scen i 3 ½ år. Totalt har han gjort 978 föreställningar i rad, utan att hoppa över en enda.
Dessutom har han blivit uppmärksammad av kollegorna och fick i höstas Hjalmars stipendium av Peter Flack.
– Jag blev otroligt glad över Hjalmarstatyetten. Det var en bekräftelse på att jag har lyckats.
Nu när West Side Story-tiden är över ser han framåt. Han kommer att fortsätta med teater och drömmer om att göra en talroll. Men först skall han utveckla sig som artist och så berättar han, inte utan stolthet, har han faktiskt redan tagit sånglektioner.
En del av sommaren tillbringar han i Dylta utanför Örebro, annars har han två projekt på gång:
Först och främst satsar han 100% på att göra en CD med brodern David. De har lämnat samarbetet med Dr Alban för att få tillfälle att utveckla sin egen musik. Och som alltid ser han bara möjligheter, inga problem. Att lyckas är en fråga om arbete och talang.
Dessutom har Martin och komikern Håkan Berg börjat repetera på ”Showduellen” – en föreställning som de skall ut på turné med. Det skall bli en riktig roadshow. Martin tror att det kan bli 30-talet spelningar i sommar, men om det skulle bli färre spelar det inte så stor roll. Han vill uppleva Sommarsverige och blir inkomsten skral så går det ändå.
– I värsta fall sover vi i turnébussen.
Och han menar det. Martin Stenmarck är fortfarande långt ifrån divalaterna.

   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

Utlagd 2005-04-17
   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info