Sthig Jonasson
Jag mötte Martin Stenmarck
 

Martin Stenmarck på cd
1997-12-20

Örebroaren Martin Stenmarck har hamnat i rampljuset ordentligt. Som Tony i Oscars rosade publiksuccé West Side Story har han fått blickarna på sig på ett oväntat sätt. Han har utsetts till Sveriges sexigaste kille av gay-magazinet QX.
När jag härom dagen träffade Martin garvade han bara åt utmärkelsen och tycker det är roligt. QX har alltid koll på det senaste och befinner sig i trendfronten.
På frågan vilka tjejer Martin tycker är sexiga svarar han att svenska tjejer är mer präktiga än sexiga. Så småningom föreslår han Lena Olin i ”Varats olidliga lätthet”, Mosaiks programledare Alexandra Pascalidou och Marika Lagercrantz. Sexiga killar kommer han inte på en enda.
Annars är skälet till att vi träffas att Martin är aktuell i gruppen Jo-DM som nu släppt en CD med ledmotivet till TV3-såpan ”Vita lögner”.
Martin tycker låten kanske är litet väl sockersöt, men egentligen ganska bra och han tror att den kommer att slå.
- 200 avsnitt av ”Vita lögner” kommer att nöta in låten. Vi kanske hamnar på Svensktoppen.
- ?
- Som liten var min dröm att hamna på Svensktoppen.
- ??
- Jöback ligger på Svensktoppen.

Egentligen startade det redan för något år sedan då några producenter ville skapa en killgrupp som skulle kunna bli en svensk variant av ”Back Street Boys”, men bättre. Det började med Martin och Jocke Bergström (”Sveriges bäste sångare”) och när sedan lillebror David anslöt sig fick gruppen namnet Jo-DM.
Nu är de inne i planerna på ett album till våren med material av Paul Rein, dr Alban och David. Redan nu finns en 8 – 9 låtar på gång.
Det här är också ett sätt för Martin att utveckla sig som artist. Han har långa diskussioner med David, som arbetar med seriös musik, och tycker att de nått en godtagbar kompromiss mellan djup och yta.
Inte minst att är det viktigt att få influenser utifrån – för Martins del från ”Black Street” och ”New Edition”. Kvalitet lönar sig och Martin Stenmarck tänker bara göra något om han kan göra det bra. Nu tackar han nej till 90% av alla erbjudanden.
- Gärna kommersiellt bara det finns en tanke och hjärta bakom.
Till nyår kommer dessutom en liveinspelad CD från West Side Story. Alla artisterna ställer upp gratis och intäkterna kommer att gå till något välgörande ändamål.
- Det är roligare att göra en insats än att bara ge pengar. Och i februari skall vi ge en stödföreställning av West Side Story för ”Non-fighting Generation”. Richard (Herrey) är mycket för att ställa upp för ideella ändamål.
Martin Stenmarck tror också att 1998 kommer att vara året då en ny generation unga duktiga artister får sitt genombrott. Och han gläds över mägden av musikaler som är på gång i Stockholm ”Miss Saigon”, ”Kristina…” och andra – och han menar att Peter Jöback ensam står för musikalens publikframgång i Sverige. Han har också en teori om musikalens uppsving.
- Ju yngre publik, ju mer media. När en 16-årig tjej säger att hon vill se en musikal är grejen inte nödvändigtvis själva musikalen, utan det kan lika gärna handla om att kolla in en särskild artist.
Nu ser Martin fram mot ett uppehåll i West Side Story och att få fira julen hemma i Örebro.
- Känner nån igen dig här hemma?
- Nej, det tror jag inte.
- Skojar du?
- Nja.
Martin Stenmarck är f.ö. inte den ende örebroaren på QXs lista, på 11 plats finns Jens Bengtsson i gruppen ”Dear mom”.

 

   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

Utlagd 2005-04-17
   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info