Sthig Jonasson
Pratstund med Martin Stenmarck

Martin Stenmarck  som Tony i West Side Story

1997-08-31

Martin Stenmarck var den stora överraskningen när Richard Herrey presenterade skådespelarna till sin uppsättning av West Side Story på Oscars. Bland alla rutinerade showmänniskor var Martin nykomlingen vars meritlista bara omfattade några år på Wallmans salonger. Och han fick huvudrollen som Tony. Därför var det med lätt oro jag gick för att möta honom: ett så stort kliv kan göra vem som helst överdrivet självsäker och kaxig. Men Martin visade sig vara en ödmjuk och lycklig 24-åring med ett brett och saligt leende (av det där litet fåniga slaget som man annars vanligen förknippar med nyförälskelse).
Martin Stenmarck är född i Stockholm, men med sin tonårsuppväxt i Örebro där han gick på Risbergska skolan och hade sommarjobb på dagis i Lillån. Teaterpåbrå har han från morfar Olof Gemvik, operettsångare, och mormor Julie Bernby som under 1940-talet gjorde dussinet filmroller och spelade revy hos Karl Gerhard.
Tillsammans med brodern David vann Martin talangjakten i Örebro 1991 och 1994 flyttade han till Stockholm och fick jobb på Wallmans salonger där han spelade med i flera shower. Även David jobbade en tid på Wallmans innan han hoppade av för att bli fri kompositör med stipendium från STIM. Martin är flitig och väjer inte för hårt arbete. Med stolthet nämner han att han spelat 817 föreställningar i rad.
Hemifrån har Martin alltid känt sig uppmuntrad i valet av bana som artist och att ”köra järnet”. Morfar gav honom drömmen att få spela på Oscars, Sveriges vackraste musicalscen, och han njuter varje sekund av att vara på arbetet: ”Scenen är mitt andra hem.”
Martin menar att det nu är rätt tid för en musical. Björn och Bennys succé ”Kristina från Duvemåla” har betytt ett allmänt uppsving för musicalen i Sverige och att det finns anledning att känna stolthet över den. Dessutom har Jöback genom hårt och ihärdigt arbete skapat en magi och ett mediavärde runt musicalen som alla liksom surfar på. När det står ”Jöback” på löpsedeln så tittar till och med Martin en gång extra.
När Martin kommer in på West Side Story finns leendet åter där. Enligt regissören Richard Herrey är West Side Story den bästa musical som gjorts och Tony den bästa roll en musicalartist kan önska sig. Det är en genomtänkt och krävande musical som fordrar total koncentration på uppgiften. På frågan om han aldrig tvekade inför rollen svarar han: ”Skall man göra något kan man lika gärna prova det svåraste.”
Martin har sett filmen, men är inte så värst imponerad av Richard Beymers Tony, som han tycker är mesig. Tony är ju faktiskt en hårding och gängledare. Musicalens kärna är när Tony upptäcker att gänget inte är hans grej och vill dra sig ur. Martin tänker sig inte bara spela Tony, utan skapa rollen utifrån sina egna erfarenheter, som en sorts parallell till sig själv.
Martin skiljer på energi och närvaro. För honom är det viktigt att alltid ha 100% närvaro på scenen, men det betyder inte att han skall ha så stort utrymme som möjligt. Tvärtom strävar han efter att dra ner sitt revir för att helheten skall bli maximalt bra. West Side Story är ett lagarbete och Martin tycker att det är ”otroligt lärorikt” att vara en i gänget. Han tycker att han utvecklas hela tiden genom samarbetet med medspelare som Petra Nielsen (Anita), Karl Dyall (Bernardo), Maria Rydberg (Maria), Dan Malmer (Action) och inte minst Ingvar Hirdwall (Doc) som han beundrar och haft som idol sedan han såg ”Babels hus” på TV. (Otroligt är ett ord Martin ofta använder om den karriär han är på väg in i.)
Just nu är ensemblen inne i ett intensivt repetitionsarbete för att föreställningen skall hinna bli färdig till premiären den 26 september. Själv tror Martin visserligen att rollen är färdig vid premiären, men också att den kommer att fortsätta att utvecklas vidare under resans gång.
Martin har en klar uppfattning om vart han är på väg: West Side Story är ett delmål på vägen till att bli den artist han tänker bli. Han har spelat in några reklamfilmer (för Pripps, bl.a.) och gjort några modelljobb som han har sett som en del i sin utveckling. I reklamjobben har han skaffat sig en ny kunskap om sig själv: ”Hur jag ser ut och varför.”
Vad som händer med Martin Stenmarck om West Side Story blir den megahit som Richard Herrey tror, vet han inte riktigt. Kändis blir han säkert, men det bekymrar honom föga.
Det klarar han.

 

1997-08-31

Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

Utlagd 2005-04-17
   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info