Sthig Jonasson
Miss Saigon 1998

Tre unga:
Niklas Andersson, Divina Sarkany, Christina von Kern

Det är roligt att gå på musikal i Sverige. Inte minst därför att det just nu finns gott om spännande uppsättningar som innehåller en bland-ning av både rutinerade stjärnor och en hel rad unga talangfulla artister – framtidens stjärnor. Och publiken strömmar till för att låta sig roas. (Under flera år trodde man ju att Lars Norén är det roligaste som fanns att se på teatern – och han var det.)
När Göta lejon har premiär på Miss Saigon den 22 januari 1998 följer man mönstret och har tre nästan oprövade ungdomar huvudrollerna. Miss Saigon är en omtyckt och ofta spelad musikal som som utspelas i Saigon och Bangkok under Vietnamkrigets sista kaotiska dagar 1975.
Rollen som Kim delas mellan Divina Sarkany och Christina von Kern medan Chris spelas av Niklas Andersson.
När jag träffar dem i en paus i repetitionerna visar de sig vara lättpratade och litet ovana vid rollen som intervjuobjekt. De tar sina uppgifter på allvar – även om de har svårt att hålla sig allvarliga.
Niklas Andersson (23 år) har tidigare gjort en mindre roll i Miss Saigon i Köpenhamn och spelat Tony i West Side Story i Malmö. Eb sommar var han showande servitör, à la Wallmans salonger, i Spanien.
Litet vid sidan av uppträdde Niklas som Treat Williams i ”Sikta mot stjärnorna” och gjorde ”I got life” ur filmen ”Hair”. Själv säger Niklas att han nådde sitt mål – att inte bli ihågkommen. Han är ju ingen imitatör. (Egentligen är ju Treat Williams också glömd – men inte hans bordsdans i ”Hair”, som f.ö. är en film värd att ses om.)
För Niklas handlar der både om ett steg i karriären och glädjen över att få vara med i en jätteuppsättning som Miss Saigon.
Divina Sarkany (25 år) är från Göteborg och tycker att det är hennes livs chans, om än litet skräckinjagande att spela en så stor huvudroll. Samtidigt som hon tar det inte alltför högtidligt. Hon har tidigare varit med att göra Carmen i Göteborg och Cabaret på Intiman i Stockholm. (Jag minns den som en trevlig liten uppsättning med Petra Nielsen och Karl Dyall i huvudrollerna.) Och har just nu litet hemlängtan till sambo och katt i Göteborg.
Christina von Kern (20 år) kommer från Västervik och gör ett tillfälligt studieavbrott från första året på balettakademin i Göteborg. Christinas tidigare erfarenheter innehåller bl.a. en musikaluppsättning i Oskarshamn.
Det fick Niklas och Divina att spärra upp ögonen. Musikal i Oskarshamn – det hade de aldrig hört talas om.
Både Divina och Christina tycker att det känns naturligt att dela på den stora och krävande rollen som Kim. De tror inte att det kommer att bli någon stor skillnad i rolltolkningen och Niklas tror inte att han kommer att märka någon skillnad. Han kommer att spela Chris som han själv utvecklat rollen – men det är klart att han måste anpassa sig till om det är Divina eller Christina som spelar Kim.
För alla tre är Miss Saigon en favoritmusikal både för musiken och för själva storyn, men Divina gillar också den blodiga ”Sweeney Todd” (The Demon Barber of Fleet Street) (den handlar om en barberare som skär halsen av sina kunder som hustrun sedan gör delikata köttpajer av). Divina tycker att både Miss Saigon och Sweeney Todd har en rytm och en dramatisk utveckling som påminner om varandra.
Miss Saigon blir en stor uppsättning och för att få plats med 35 artister och 19 musiker har scenen på Göta lejon byggts om och utökats. Rollistan upptar också Stefan Sauk (Fixarn), Sofia Källgren (Ella), Johan Boding, Thomas Mathson Flores och Malena Laszlo. Regissör är Trond Lie, koreograf Roger Johansson och musikaliskt ansvarig är den rutinerade Egil Monn-Iversen.

Januari 1968

 

   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2005-05-23