Sthig Jonasson

möter Mikael Fegerholm – i "Lohengrin"


Mikael Fagerholm som Lohengrin i Valdemarsvik

2007

 

Omedelbart efter premiären på ValdemarsviksOprans uppsättning av "Lohengrin" fick jag ett samtal med Mikael Fagerholm som sjöng titelrollen.

Ålänningen Mikael Fagerholm har gjort en succéartad insats som Lohengrin i ValdemarsviksOperans uppsättning av Richard Wagners mäktigt romantiska opera ”Lohengrin”.
Efter den lyckade premiären på Ångbåtskajen i centrala Valdemarsvik fick jag en kort pratstund med Mikael.
Mikael är född på Åland och fick sin huvudsakliga operautbildning i Göteborg. Efter åtta år i Oslo och många år som frilansande operasångare tröttnade han på det osäkra livet och osäkra inkomsten som frilansare och fick anställning som korist vid Stockholmsoperan.
– Jag har en sommarstuga på Åland så även om jag inte bor där, så är jag där så ofta jag kan för jobbet.
Lohengrin är Mikaels första Wagnerroll och han menar att det var mycket utvecklande för honom att studera in rollen – både som sångare och som människa. Han känner också att han nu, vid drygt 40 års ålder, är mogen för de stora Wagnerrollerna.
– Jag gillar att sjunga den lyriske Wagner. Dag Ridderstedts nyöversättning av ”Lohengrin” är mer centrerad på intrigen än på de lyriska avsnitten, jag hade väl önskat mer av Bo Setterlind över texten. Men det är en bra översättning och det är spännande att få sjunga Wagner på svenska.
Hur är det att sjunga utomhusopera?
– Det har jag gjort tidigare, bl.a. en uppsättning av Carmen i Göteborg som spelades på två scener vid Götaplatsen. Det som skiljer Vademarsvikuppsättningen utomhus från en traditionell operasalong är att här finns ingen akustik som sångarna kan luta sig mot. Om vinden blåser åt fel håll försvinner rösterna ut över viken, så det betyder att man måste ha en annan teknik i sången. Dessutom är vi försedda med mikrofoner för alla eventualiteter.
Att spela opera utomhus kräver ju större uttryck än inom en operasalongs fyra väggar. Hur hanterar du det?
– Det är ju en ganska kort avstånd mellan publik och scen så jag behövde inte ta till några stora gester för att dramatiken skulle gå fram.
Vad sker senare i höst?
– När den här spelperioden är över planeras en turné med ”Lohengrin”, men planen är ännu inte klar. I höst, i mitten av september, skall jag sjunga i Stockholmsoperans uppsättning av ”Ragnarök” som är sista delen i Wagners mäktiga operor om ”Niebelungens Ring”.

Till recension "Lohengrin"

Samtal 21 juli 2007

Sthig Jonasson
Mikael Fagerholm efter framgången som Lohengrin.
 
  ©Sthig Jonasson
Foto: Kerstin Ramdén

Utlagd 2007-08-12
   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info