Sthig Jonasson

Jag mötte Carlsohn


Richard Carlsohn som Mackie Kniven

Richard Carlsohn har fått mycket beröm för sin huvudroll som den skenbart coole skurken MacHeath, vanligen kallad Makie Kniven, i Östgötateaterns uppsättning av ”Tolvskillingsoperan”.

När jag träffar Richard efter en föreställning, berättar han att han är anställd i tre år vid Östgötateatern. Han är nöjd med att ha sin första fasta anställning någonsin. Nu får han spela musikal, en genre som han kan bättre än de flesta – och som han älskar – och han får också tillfälle att utveckla sitt skådespelande i teaterns talpjäser. Med sin erfarenhet från rätt många år som artist har han höga kvlitetskrav på de föreställningar som han medverkar i. Efter att ha varit med i några uppsättningar han själv menar varit pinsamma har han fattat ett beslut att inte längre spela med i nästan vad som helst trots de ekonomiska konsekvenserna.

Osympatiska roller
Richard har spelat en rad inte helt sympatiska roller både i musikaler och i talpjäser, men sällan någon så genuint osympatisk som Mackie Kniven. Han har ingen stark egen bild av Mackie, men han gillar rollen därför att han menar att den är skenbart ganska endimensionella rollen är så sammansatt och mångbottnad. Man måste tro på figurerna i föreställningen, det är en del i illusionen och teaterns realism. Mackie är en arketyp. Han glider runt i Londons undre värld snyggt förpackat men utan tillstymmelse till samvete.
Richard distanserar sig känslomässigt från rollen redan efter några föreställningar och därefter ser han mer tekniskt på sin roll och kan utifrån nästan ett åskådaperspektiv successivt utveckla den.
Richard har försökt att hitta något som går vidare med rollen. För den Mackie som Richard gör är det lika bra att vara död som att fortsätta leva.
Till hösten finns planer på att Richard skall spela Higgins i ”My Fair Lady” inte heller det en odelat trevlig person. Richard ser likheter och paralleller mellan Mackie och Higgins. Det är samma typ av människa, men Mackie är en klassresenär medan Higgins är född in i sin klass och sin intellektuella miljö. Mackie Kniven är närmast en uppkomling som utövar sitt våldsamma yrke helt utan moraliska skrupler. Han har inga äkta känslor, men han vet hur han skall härmar känslor – ungefär som om de enbart var teatergester.
Det är mycket spännande.
Sthig Jonasson

Fotnot 1. Tolvskilling benämning på ett mynt som 1834-55 präglades i silver. När myntenheten riksdaler infördes 1855 blev en skilling ca 2 öre och en tolvskilling lika med 25 öre. En tjugofemöring är också det ett äldre mynt som var häften av 50 öre.

 
   
  ©Sthig Jonasson
Foto: Kerstin Ramdén   
 

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info