Sthig Jonasson

möter Jan Åström – pälsjägare och gangster


Jan Åström som spelsugen gangster i Guys and Dolls

1998


På Cirkus i Stockholm jublade det tillresta dalfolket när Jan Åström kom in på scenen som den brede och oborstade pälsjägaren Samuel Nöjd i ”Kristina från Duvemåla” och på klingande dalmål talade om vad han tyckte om nybyggarnas behandling av indianerna. Och dialekten är alldeles äkta. Jan är nämligen barnfödd i Falun och hans morfar var faktiskt lekkamrat med Jussi Björling.
Just nu uppträder Jan som den spelsugne gangstern Big Jule i Guys and Dolls på Oscars – också det en, bokstavligt talat, bred roll.
När jag en sen höstdag möter Jan Åström berättar han att det lockade honom att få göra en talroll.
– Det är en tacksam roll. Dels tar Big Jule stor plats på scenen dels är det en lagom stor roll att sätta tänderna i för att utveckla skådespeleri, timing och känsla för rollen.
Jan gör Big Jule med en burdus realism som kontrast till de andra rollerna i musikalen som huvudsakligen är komiska eller romantiska. Han har inte sett filmen med Frank Sinatra och Marlon Brando, i stället har han inspirerats av klassiska filmgangstrar som Edward G. Robinson och James Cagney.
Jan Åström, som är född 1960, började sjunga i sitt första band i Falun 1974 och motivet är kanske inte helt ovanligt.
– Man fick bättre tumme med tjejerna, när man hade ett band och kunde synas mer.
Egentligen gjorde Jan en elitsatsning på simning, när hans sångbegåvning upptäcktes och han fick göra prao på Operan i Stockholm.
Ett stort steg tog han 1981 då han flyttade till San Francisco där han lyckats få ett fyraårigt stipendium för sångstudier vid Musikkonservatoriet. Parallellt med utbildningen sjöng Jan i David Ahlstroms privata operakompani ”Voices of San Francisco”, och hade bl.a. en roll i operan ”Three Sisters Who Not Were Sisters”.
Jan återvände till Sverige 1985 och mot slutet av 1980-talet sjöng han några olika band influerade av den symfoniska rocken hos ”Pink Floyd” och ”Genesis”.
– Musiken på 1980-talet var alltför pastellfärgad och trots att vi vann Rock-SM 1986 med bandet ”No Way” fick vi ändå inte ett enda skivkontrakt.
Det är inte lätt att hitta den rätta inkörsporten till skivbolagen, men TV vore nog en väg.
– Problemet är att det finns så litet live-musik i TV trots det väldiga utbudet av TV-program. Dessutom räcker det inte med att ha varit med i några TV-program, man måste ha en tung platta i bagaget också.
Musikbranschens Moment 22: Utan skivkontrakt ingen platta, utan platta inget kontrakt.
Efter rockperioden spelade han i bandet ”Hot Soup” som blev känt och uppskattad för sina konserter med Cornelis Vreeswijk-material.
Så småningom började Jan också jobba med musikaler. Han debuterade i ”La Belle Epoque” där han fick hoppa in några gånger som understudy för Tommy Körberg.
Därefter fick han den stora rollen som polisen i ”Les Miserables” på Cirkus och gav sedan röst åt den läskiga köttätande blomman i Chinas uppsättning av ”Little Shop of Horrors” innan han fick rollen som pälsjägaren Samuel Nöjd i ”Kristina från Duvemåla”.
Det verkar som om rollerna kommer i flockar. När han fick erbjudandet om rollen i ”Kristina” hade han just fått titelrollen i Pistolteaterns uppsättning av ”Mackie Kniven”. Jan tillhör ju inte den yngsta generationen musikalartister, utan med sambo och två pojkar måste han se till den ekonomiska sidan av arbetet. Huvudroller är en sak, men säker inkomst ger trygghet.
– Det var inte lätt att väga en huvudroll mot en liten roll som gav en fast och säker inkomst under lång tid.
Så kom då rollen i Guys and Dolls.
– Storyn är väl ganska tunn, men med den här uppsättningen blir bra med alla duktiga komiker, inte minst Maria Lundqvist är fantastisk. Dessutom är Anders Eljas musikarrangemang av hög klass.
Nu skall han spela på Oscars under ett år och under tiden också jobba med några musiker för att sätta ihop ett program med svenskt material, särskilt Cornelis' visor.
– Cornelis skrev musikaliska texter där det finns mycket att jobba med och de är lätta att stuka till. Men d et går inte att göra Cornelis halvdant, det måste göras på ett teatraliskt sätt och på fullt allvar.

 

 

Sthig Jonasson
Intervju 30 september 1998
  ©Sthig Jonasson
Foto:

Utlagd 2005-06-06
   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info